Categories: Expertul zilei

Neurochirurgul Leo Dănăilă: „Organismul uman poate lupta împotriva cancerului”

Neurochirurgul Leo Dănăilă, recunoscut pe plan internațional pentru cercetările sale pe plan neurologic, a oferit un interviu Asociației „Salvează o inimă”, în care a vorbit despre meduloblastom, depistare şi tehnici de tratare ale acestuia.

Ce este meduloblastomul?

„Este o tumoră cerebrală care se dezvoltă din celulele nervoase. De obicei, la copii se întâlneşte şi sub formă benignă şi malignă. Ca tratament, intervenţia chirurgicală este obligatorie. După aceea, dacă tumora este malignă se indică radioterapia şi chimioterapia. La copii, din păcate, tumorile sunt în general maligne, se dezvoltă mai repede, dau recidive şi pun probleme deosebite. Dar cu tehnicile moderne de astăzi se pot trata în condiţii destul de bune.”

Cam cât de eficiente sunt aceste tehnici?

„Dacă este o tumoră benignă, starea copilului evoluează foarte bine, nu are nevoie de tratamente ajutătoare, dar dacă este malignă, trebuie să avem în vedere recidivele. Tumora malignă nu se poate scoate în totalitate, fiindcă trebuie să ai în vedere şi funcţionalitatea zonei în care s-a dezvoltat. Nu este totul să operezi, totul este să ai în vedere calitatea vieţii.

În afară de radioterapie şi chimioterapie, a apărut o nouă formă de tratament – imunoterapia – care ar învăţa organismul să lupte singur împotriva celulelor canceroase.

Să faci organismul să lupte împotriva tumorii este un fapt extraordinar, dar din păcate substanţele acestea imunoterapice sunt mai puţin accesibile la noi. Chiar şi în restul ţărilor nu există o experienţă pe cazuistică largă ce ne poate convinge că această imunoterapie este bună şi dă rezultate.

Organismul are nişte posibilităţi imunosupresoare asupra tumorilor, dar încă nu s-au determinat markerii respectivi. Am întâlnit bolnavi cu tumori foarte maligne care au trăit o lungă perioadă de timp. Un glioblastom, de exemplu, are durata de supravieţuire de 9, 10, maximum 12 luni, indiferent ce i-ai face. Dar am avut pacienţi cu glioblastoame care au trăit ani de zile. Au venit la control peste un an, peste doi, peste trei, peste cinci. Asta înseamnă că organismul are posibilităţi de a lupta împotriva acestor tumori.

Organismul poate să lupte împotriva oricărei boli. Unii se vindecă şi de holeră şi de ciumă. Puţini dintre ei, dar se vindecă! Înseamnă că ei posedă un stoc imunologic foarte bun ce face faţă agresiunilor, indiferent dacă sunt infecţioase sau tumorale. Şi eu am încercat prin interleukină să tratez unele tumori maligne.”

Care sunt simptomele la copii, ce îi face pe părinţi să se alarmeze?

„Tulburări de mers, tulburări de echilibru, dureri de cap, pareză oculară, pareză auditivă, dureri faciale, vomă, depinde ce nerv afectează şi încotro se dezvoltă. De obicei se dezvoltă în regiunea mediană şi duce la blocarea circulaţiei lichidului cefalorahidian şi dă un sindrom de hipertensiune intracraniană.”

Interviul integral pe Bursa

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

7 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

8 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

8 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

9 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

9 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia