Din cuprinsul articolului
Nicușor Dan, președintele ales al României, a participat luni seara la prima sa emisiune televizatӑ în noua calitate, la B1TV, unde a oferit o radiografie sinceră a momentului politic și economic în care se află țara. Într-o discuție relaxată, dar profundă, cu jurnaliștii Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, Nicușor Dan a avertizat că România intră într-o perioadă economică dificilă, pe fondul unui deficit bugetar amplificat de „risipa financiară” din ultimii ani.
Deficit bugetar major: „Avem o problemă serioasă”
„România a aruncat cu bani, și acum vine nota de plată. O să urmeze o perioadă dificilă, cel puțin câteva luni”, a declarat Nicușor Dan, subliniind nevoia de responsabilitate fiscală. El a promis că va prezenta un plan de soluții „cam într-o săptămână” și a punctat că vrea să-și asume transparent tăierile bugetare necesare: „Aș vrea ca de unde vom tăia banii să fie și responsabilitatea mea”.
Printre priorități, președintele ales a menționat formarea Guvernului și consolidarea parteneriatelor de securitate, în contextul regional tensionat. „Primul pas este să stabilizăm țara din punct de vedere fiscal. Suntem la limita între o economie funcțională și o economie considerată de agențiile de rating drept junk. Asta înseamnă costuri uriașe pentru împrumuturi și nesiguranță pentru investitori.”
Un președinte independent, susținut de o „campanie a oamenilor”
Nicușor Dan a vorbit deschis despre campania electorală, marcată de susținerea civică puternică: „Au fost oameni care nu aveau de-a face cu politica – artiști, sportivi, intelectuali – care s-au mobilizat. A fost o campanie a oamenilor”. Cu peste 10.000 de donatori și un sprijin informal din partea unor partide, Dan a devenit primul președinte independent ales în România.
A recunoscut însă că a făcut și greșeli de strategie: „Am vorbit prea târziu despre programul meu și am întârziat în a dezvălui aspectele negative ale contracandidaților”.
Întrebat despre posibilii premieri, Nicușor Dan a confirmat că Ilie Bolojan rămâne o opțiune viabilă, deși discuțiile continuă. „Este o discuție în curs. Nu pot promite, dar rămâne opțiunea mea.”
El a precizat că se află în dialog cu mai mulți lideri politici – Ilie Bolojan, Dominic Fritz, Kelemen Hunor – și că așteaptă clarificări din partea PSD privind o eventuală majoritate parlamentară. În viziunea sa, numele din Guvern contează mai puțin decât măsurile care vor fi implementate: „Important este ce face acel Guvern, nu neapărat cine îl compune”.
Justiția, educația și spațiul virtual – priorități prezidențiale
Președintele ales a afirmat că va exercita o presiune constantă asupra instituțiilor statului pentru a servi cetățenii și nu grupurile de interese. A declarat că justiția este o prioritate majoră și că va fi prezent la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru a susține reformele necesare: „Justiția este pe o scară de la 1 la 10, un 10 pentru mine”.
Educația ocupă, de asemenea, un loc central în viziunea sa: „Gândirea critică trebuie cultivată. Fără o educație solidă nu putem spera la o societate democratică matură”. A menționat încrederea pe care o are în actualul ministru al Educației, Ligia Deca, dar și posibile viitoare contribuții ale lui Mirabela Dan, soția sa, în zona educațională sau socială, dacă aceasta va dori.
Politica externă: „Bruxelles, Chișinău sau Washington?”
În plan internațional, Nicușor Dan și-a exprimat angajamentul față de parteneriatele strategice ale României și a confirmat discuții telefonice recente cu lideri europeni precum Emmanuel Macron, Roberta Metsola și Mark Rutte.
„România își păstrează angajamentele față de NATO, iar în perioada următoare vom susține inclusiv programul de reînarmare”, a declarat acesta. Prima vizită externă ar putea avea loc la Bruxelles, dar sunt luate în calcul și Chișinău sau Washington.
Întrebat dacă este unionist, Nicușor Dan a spus: „Unirea se poate face doar prin votul moldovenilor. Dacă România va deveni un model, susținerea în Republica Moldova va crește. Pentru moment, obiectivul realist este integrarea Moldovei în Uniunea Europeană până în 2030. Mă ofer să ajut în acest sens, diplomatic și tehnic.”
Primăria Capitalei și umorul unui transfer de putere
Într-un moment mai relaxat, Nicușor Dan a confirmat că după instalarea sa la Cotroceni, unul dintre viceprimarii actuali va deveni primar general interimar. „Întâmplător, e de la PSD”, a spus râzând, menționând că și el va trebui să facă față constrângerilor bugetare „impuse de Guvernul PSD”.
Într-un gest simbolic, moderatorii emisiunii i-au cerut să le promită copiilor lor că peste cinci ani nu vor fi dezamăgiți. Nicușor Dan a refuzat promisiunea absolută, dar a garantat implicarea sa: „Ce pot promite e că voi presa ca lucrurile să se întâmple. Sper ca și societatea să continue presiunea asupra clasei politice.”
Context electoral:
Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din 18 mai 2025, obținând 53,60% din voturi, în fața contracandidatului George Simion (46,40%). Validarea oficială a rezultatului de către Curtea Constituțională este așteptată joi, 22 mai, iar depunerea jurământului ar urma să aibă loc luni, 26 mai.