Categories: Ştiri sănătate

Nivelurile ridicate de zgomot de trafic stimulează comportamentul suicidar la adulți

Nivelurile ridicate de zgomot de trafic stimulează comportamentul suicidar la adulți. Până acum, cele mai frecvente declanșatoare ale sinuciderii sunt cunoscute a fi depresia, singurătatea, furia, disperarea, problemele de sănătate sau panica.

Un nou studiu, însă, a dezvăluit încă o problemă presantă care poate determina o persoană să facă pasul irevocabil: nivelurile crescute de zgomot din trafic.

Studiul, publicat în Swiss Tropical and Public Health Institute (TPH), a descoperit că persoanele expuse la niveluri ridicate de zgomot din transport au un risc mai mare de a se sinucide.

Nivelurile ridicate de zgomot de trafic stimulează comportamentul suicidar la adulți

Tulburările de sănătate mintală au fost de multă vreme factorii cauzali din spatele sinuciderilor în SUA. Un studiu publicat de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a remarcat că aproximativ 12,2 milioane de adulți americani au avut gânduri serioase de sinucidere, 3,2 milioane au planificat o tentativă de sinucidere și 1,2 milioane milioane au încercat să se sinucidă în perioada 2019-2022.

Studiul subliniază că anumiți factori emoționali, fizici și economici au fost factorii determinanți în acele cazuri. Factorii de mediu precum zgomotul sau poluarea aerului au fost până acum legați de bolile cardiovasculare.

Având în vedere că există o lipsă de dovezi cu privire la faptul dacă au efecte adverse asupra sănătății mintale, cercetarea TPH a găsit dovezile inițiale că zgomotele de transport pot determina o persoană să se autovătămeze.

La această concluzie s-a ajuns după ce cercetătorii au analizat datele de la 5,1 milioane de adulți care au reprezentat ratele de sinucidere în Elveția între 2001 și 2015.

Studiul a constatat că expunerea la zgomotul de trafic a contribuit la o creștere cu 4% a ratelor de sinucidere în această perioadă. De fapt, cifrele de sinucidere legate de zgomotele de transport au arătat o tendință ascendentă, chiar dacă oamenii s-au adaptat la poluarea aerului și la alți factori de stres socio-economici.

„Am folosit sinuciderile ca indicator pentru tulburările de sănătate mintală, deoarece nu avem date solide elvețiene privind diagnosticele de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea”, Benedikt Wicki, Ph.D, autor principal al studiului. „Zgomotul crește încărcătura psihică, contribuind la dezvoltarea tulburărilor mintale sau la agravarea stărilor preexistente”.

Creierul înregistrează zgomotul ca pe o potențială amenințare

Expunerea excesivă la zgomot poate avea efecte negative asupra sănătății, cum ar fi durere în diferite părți ale corpului, dureri de cap, probleme de somn, depresie și anxietate, potrivit BMC Public Health.

Ideile suicidare care decurg din zgomot sunt legate de niveluri crescute de hormoni de stres, de modificări ale tiparelor de somn sau de un sentiment de pierdere a controlului.

„Creierul nostru înregistrează zgomotul ca semn al unei potențiale amenințări și activează un răspuns „luptă sau fugi”. Zgomotul constant de transport la domiciliu te poate face agitat și incapabil să faci față stresului”, a spus Danielle Vienneau, cercetător și autor principal al studiului.

„Studiul nostru se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi că expunerea cronică la zgomotul de trafic are un impact asupra bunăstării noastre fizice și psihice”, a declarat Martin Röösli, șeful unității de expuneri ecologice și sănătate la Swiss TPH.

„Studiul nostru demonstrează că măsurile de reducere a zgomotului, cum ar fi limitele de viteză, vehiculele mai ușoare, pavajul rutier cu zgomot redus și anvelopele dau roade.”

Studiul a subliniat în continuare necesitatea creșterii spațiilor verzi în planificarea urbană, pentru a limita poluarea aerului și a reduce zgomotul de transport pentru a evita problema în cauză.

Recent Posts

”Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, campanie Euromelanoma. Program suport oferit de către SRD pentru pacienții cu cancer de piele

Intrat în tradiția marilor campanii internaționale de prevenție medicală, proiectul grupului Euromelanoma privind aspectele de…

2 minute ago

Preotul mort operat de profesorul Mircea Beuran. Caz uluitor: „La 3-4 zile după operaţie, a deschis ochii şi a început să vorbească cu noi”

De-a lungul a patru decenii, prin mâna și bisturiul chirurgului Mircea Beuran au trecut nenumărate…

22 de minute ago

50% din sporurile bugetarilor vor fi tăiate. De ce ia Guvernul această decizie?

Guvernul a decis să taie 50% din sporurile funcționarilor publici, o măsură radicală care urmărește…

52 de minute ago

Zodia cu probleme mari pe a cincea casă! Vin situații dureroase

Mariana Cojocaru susține că o singură zodie întâmpină ceva probleme în această perioadă a anului.…

o oră ago

De ce e mai sănătoasă cafeaua cu lapte. Are un efect uimitor

Datorită combinației dintre proteinele și antioxidanții pe care o conține, cafeaua cu lapte poate avea…

2 ore ago

Cum se recalculează pensiile. CNNP a publicat procedura exactă

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a emis formularele pentru recalcularea pensiilor, care va avea…

2 ore ago

Citeste si: