Categories: Ştiri sănătate

Noi informații privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. În ce stadiu se află proiectul?

Inițial, certificatul verde a fost creat pentru a facilita călătoriile în interiorul U.E. Odată cu evoluția situației epidemiologice, însă, acesta a fost introdus pentru a obține accesul în diferite spații.

Hotărârea de a utiliza certificatul verde în acest scop a stârnit controverse și a ridicat problema discriminării și încălcării drepturilor.

Cu atât mai mult, autoritățile din România au propus ca certificatul să fie introdus și la locul de muncă, unde va fi solicitat în fiecare zi, înainte de începerea programului.

Proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost respins în forma inițială, însă autoritățile au adus amendamente și au făcut noile propuneri.

În ce stadiu se alfă proiectul de lege?

Noul proiect de lege privind introducerea certificatului verde COVID la locul de muncă provoacă dispute în colecția de guvernare. Documentul a fost propus de ministerul sănătății și urmează să fie examinat la o ședință a liderilor celor trei formațiuni aflate la putere, comunică RRA.

Președintele PNL, Florin Cîțu, susține că testarea gratuită în cazul celor care refuză vaccinarea nu este o soluție.

„Nu poți să susții nelimitat o astfel de cheltuială atunci când există un vaccin gratuit, iar soluția de a depăși pandemia este vaccinarea, nu testarea. Dacă oferim o testare gratuită nelimitat, rate de vaccinare nu o să mai crească. Cred că nu este doar o tactică de a tergiversa aplicarea certificatului verde”, a declarat Florin Cîțu.

Certificatul Stop Covid este doar o variantă propusă de către ministrul sănătății și poate fi îmbunătățită – afirmă liderul social-democrat, Marcel Ciolacu. El consideră că Ministerul de Finanțe trebuie să se pronunțe dacă există resursele bugetare necesare pentru costul testelor gratuite.

„O să fie o întâlnire, în primul rând, cu specialiștii și, pe urmă, luni, o să discutăm ca ministrul de finanțe, să vedem cum ne încadrăm în cheltuieli. Este o urgență pentru toată lumea să avem un cadru legislativ în cazul în care lucrurile, iarăși, vor încerca să scape de sub control”, a explicat Marcel Ciolacu.

Potrivit noului proiect legislativ, certificatul Stop Covid se va elibera inclusiv pentru testele rapide și PCR, iar angajații de la stat, dar și cei din sistemul privat vor primi teste gratuite, decontate din resurse bugetare.

În plus, documentul va fi eliberat după prima doză de vaccin și se va renunța la obligativitatea prezentării lui la locul de muncă în momentul în care se înregistrează o scădere de trei săptămâni consecutiv a cazurilor la nivel național sau dacă incidență cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național ajunge sub unul la mia de locuitori.

Recent Posts

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

5 minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

34 de minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

o oră ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică