sâmbătă, iunie 25, 2022

Inițial, certificatul verde a fost creat pentru a facilita călătoriile în interiorul U.E. Odată cu evoluția situației epidemiologice, însă, acesta a fost introdus pentru a obține accesul în diferite spații.

Hotărârea de a utiliza certificatul verde în acest scop a stârnit controverse și a ridicat problema discriminării și încălcării drepturilor.

Cu atât mai mult, autoritățile din România au propus ca certificatul să fie introdus și la locul de muncă, unde va fi solicitat în fiecare zi, înainte de începerea programului.

Te-ar mai interesa: Cele mai frecvente tipuri de cancer la tineri. Pre...

Proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost respins în forma inițială, însă autoritățile au adus amendamente și au făcut noile propuneri.

În ce stadiu se alfă proiectul de lege?

Noul proiect de lege privind introducerea certificatului verde COVID la locul de muncă provoacă dispute în colecția de guvernare. Documentul a fost propus de ministerul sănătății și urmează să fie examinat la o ședință a liderilor celor trei formațiuni aflate la putere, comunică RRA.

Președintele PNL, Florin Cîțu, susține că testarea gratuită în cazul celor care refuză vaccinarea nu este o soluție.

Te-ar mai interesa: Leacul care vindecă boli grave. Lidia Fecioru: ...

„Nu poți să susții nelimitat o astfel de cheltuială atunci când există un vaccin gratuit, iar soluția de a depăși pandemia este vaccinarea, nu testarea. Dacă oferim o testare gratuită nelimitat, rate de vaccinare nu o să mai crească. Cred că nu este doar o tactică de a tergiversa aplicarea certificatului verde”, a declarat Florin Cîțu.

Certificatul Stop Covid este doar o variantă propusă de către ministrul sănătății și poate fi îmbunătățită – afirmă liderul social-democrat, Marcel Ciolacu. El consideră că Ministerul de Finanțe trebuie să se pronunțe dacă există resursele bugetare necesare pentru costul testelor gratuite.

Te-ar mai interesa: Dietă Iulia Albu: Am o singură zi pe săptămână în ...

„O să fie o întâlnire, în primul rând, cu specialiștii și, pe urmă, luni, o să discutăm ca ministrul de finanțe, să vedem cum ne încadrăm în cheltuieli. Este o urgență pentru toată lumea să avem un cadru legislativ în cazul în care lucrurile, iarăși, vor încerca să scape de sub control”, a explicat Marcel Ciolacu.

Potrivit noului proiect legislativ, certificatul Stop Covid se va elibera inclusiv pentru testele rapide și PCR, iar angajații de la stat, dar și cei din sistemul privat vor primi teste gratuite, decontate din resurse bugetare.

Te-ar mai interesa: Monica Pop, după ce a fost operată de cancer pentr...

În plus, documentul va fi eliberat după prima doză de vaccin și se va renunța la obligativitatea prezentării lui la locul de muncă în momentul în care se înregistrează o scădere de trei săptămâni consecutiv a cazurilor la nivel național sau dacă incidență cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național ajunge sub unul la mia de locuitori.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private