Sari la conținut

Certificatul verde la locul de muncă. Ultimele detalii și amendamente

certificat digital
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Dezvoltarea rețelei globale de certificare digitală în domeniul sănătății

Pentru a accelera campania de vaccinare anto-COVID și a limita răspândirea virusului, autoritățile au propus un proiect de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Acesta ar putea fi aprobat săptămâna viitoare. 

Proiectul de lege a fost deja respins o dată. Pentru a fi acceptat, acesta necesita anumite modificări și amendamente.

Acestea au fost făcute săptămâna trecută, iar proiectul de lege se află în dezbateri, în urma modificărilor.

Ultimele detalii despre certificatul verde la locul de muncă

Parlamentarii din Camera Deputaţilor au dezbătut şi ieri proiectul de lege privind folosirea certificatului verde la locul de muncă. Încă sunt opinii divergente în privinţa acestui act normativ, comunică RRA.

La Camera  Deputaților, amendamentele depuse asupra proiectului de lege, care introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, se întind pe aproape 40 de pagini.

Președintele Comisiei de sănătate, liberalul Nelu Tătaru, admite că întârzierea aplicării documentului are impact negativ asupra ratei de vaccinare, dar spune că este importantă și forma finală a proiectului de lege, faţă de PSD care a cerut includerea unei perioada de grație de două luni pentru salariații nevaccinați, cu testarea gratuită a personalului în acest interval.

PNL cere ca termenul să fie limitat la 30 de zile. Nelu Tătaru a declarat că nu poate fi acceptată nici propunerea AUR privind testele de anticorpi.

„Au fost mai multe păreri. În acest moment, nu se agreează acest test de anticorpi, neexistând acea dovadă științifică. Ar trebui ca România să încerce să respecte niște reguli de precauție, să se vaccineze și, în general, să ne respectăm între noi”, a declarat Nelu Tătaru.

PNL a mai propus ca salariații care refuză vaccinarea și se îmbolnăvesc de COVID-19 să achite din banii proprii o eventuală spitalizare. Amendamentul nu este susținut de PSD, afirmă social-democratul Alexandru Rafila.

„Este exclusă și din punct de vedere medical, pentru că ar accentua și mai mult problemele legate de prezentarea în spital tardivă a celor care sunt infectați. Noi vrem să îi încurajăm să se prezinte cât mai repede”, a declarat Alexandru Rafila.

USR cere accelerarea dezbaterilor asupra proiectului de lege şi extinderea prevederilor pentru parlamentari şi persoanele care ocupă funcţii publice.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel