Nou în România: Terapie pentru creier! În ce boli folosește

Nou în România: Terapie pentru creier! În ce boli folosește. Este non-invazivă și are rezultate bune pentru: ADHD, autism, depresie, insomnie, anxietate etc.

Persoanele care suferă de anxietate, depresie, insomnie, stres, autism, ADHD ori alte tulburări emoționale pot apela acum și la terapia cu neurofeedback. Ce este neurofeedback-ul?

Ei bine, este o metodă de antrenare directă a funcțiilor cerebrale, apărută recent și în România, cu ajutorul căreia creierul învață să funcționeze mai eficient.

Neurofeedback-ul mai este denumit și EEG Biofeedback. De ce? Pentru că se bazează pe activitatea electrică a creierului transpusă în electroencefalogramă (EEG).

Terapeutul trebuie să aibă noțiuni de electroencefalografie

“În practicarea aceastei terapii este important să ai noțiuni de electroencefalografie (EEG), care îți pot oferi informații prețioase despre activitatea creierului unei persoane.

 

Antrenamentul se bazează pe autoreglarea sistemului nervos. Acest lucru are ca efect o mai bună funcționare a creierului.

 

Avem la îndemână această posibilitate de a ne îmbunătăți activitatea creierului, atât în cazul unor disfuncții, care duc la tulburări precum depresia sau anxietatea,

dar și atunci când ne dorim să fim mai buni în ceea ce facem ori ne pregătim pentru un examen, pentru o competiție sportivă etc.

Este o terapie non-invazivă, asistată de computer, fără efecte secundare și care nu exclude alte terapii și nici nu interacționează cu medicația.

Consider că viitorul este al terapiilor holistice. Deviza mea este: Avem un creier, să-l folosim!”, a declarat, pentru Doctorul zilei, Lidia Truică, master în neurobiologie și terapeut neurofeedback.

Terapie 100% personalizată

Neurofeedback-ul este o terapie strict personalizată. De ce?

Ei bine, suntem foarte diferiți și un protocol pe care îl aplici unei persone poate avea rezultate diferite la o altă persoană.

“Se începe cu o anamneză foarte detaliată, pentru a cunoaște cât mai bine omul cu care urmează să lucrezi. Terapia se bazează pe tehnica EEG.

 

Adică, sunt plasați electrozi pe scalp. Rolul acestora este de a culege informații despre activitatea electrică a creierului.

Mai departe, acestea sunt transpuse într-un grafic EEG pe computerul terapeutului.

Semnalul este prelucrat, iar către feedback-ul (filmulețul) la care se uită persoana aflată în terapie sunt transmiși stimuli luminoși, auditivi, tactili”,

a mai explicat terapeutul pentru Doctorul zilei.

Este recomandat să se facă 2-3 ședințe pe săptămână fiind necesare minimum  20 de ședinte. Este un proces de învățare.

Creierul învață să funcționeze diferit și, ca orice proces de învățare, este nevoie de repetare. “Pot spune că este o “sculptare” a creierului cu ajutorul computerului, care se bazează pe neuroplasticitate.

Dăm strălucire fiecărei fațete a creierului, o punem în lumină. Neuroplasticitatea ne poate ajuta să descoperim că avem resurse nebănuite de a deveni cine ne dorim cu adevărat, ne ajută să schimbăm paradigma”,

a mai declarat Lidia Truică.

Cine poate apela la neurofeedback

La terapia cu neurofeedback pot apela toate persoanele cu activitate psihică intense, care lucrează în mediu stresant.

“Aici i-aș da ca exemplu pe cei care activează în mediul corpratist, medici chirurgi, copii cu diverse probleme de atenție, memorie, sportivi, artiști, elevi, studenți, oameni de afaceri.

Se adresează personelor active care doresc să-și îmbunătățească și să-și mențină starea de bine, performanțele și pentru sporirea capacitatilor de focusare pe obiective, planificare, organizare, control”, a mai precizat Lidia Truică.

În aceeași măsură, neurofeedback-ul se adresează și celor care suferă de depresie, anxietate, ADHD și ADD, autism, recuperare post AVC.

De asemenea, ajută și persoane cu traume și tulburari de stres post-traumatic, migrene, fibromialgie, insomnii, tinitus, tulburări de alimentație etc.

Practic, neurofeedback-ul este benefic pentru toate vârstele, de la copii la seniori.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recent Posts

De ce e mai sănătoasă cafeaua cu lapte. Are un efect uimitor

Datorită combinației dintre proteinele și antioxidanții pe care o conține, cafeaua cu lapte poate avea…

10 minute ago

Cum se recalculează pensiile. CNNP a publicat procedura exactă

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a emis formularele pentru recalcularea pensiilor, care va avea…

39 de minute ago

Situație alarmantă. A apărul un nou virus mortal înrudit cu cel care produce Covid

A apărul un nou virus. Experții din domeniul sănătății sunt în stare de alertă maximă…

o oră ago

Când ajung noile taloane de pensii recalculate și la ce să fie atenți pensionarii

Poșta Română va începe să livreze noile taloane de pensie către pensionari, chiar în următoarele…

2 ore ago

Fenomen îngrijorător. Rata cancerelor de colon a crescut cu 500% la această categorie de vârstă

Cazurile de cancer de colon sunt tot mai frecvente la adulții tineri, însă datele recente…

2 ore ago

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii. Cât are fiecare, în medie

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii.Românii au reușit să acumuleze…

3 ore ago

Citeste si: