Sari la conținut

Studiu: DEPRESIA ar putea fi tratată și cu probiotice

Studiu: Depresia ar putea fi tratată și cu probiotice, ceea ce este o veste excelentă pentru cei peste 10% de oameni afectați la nivel mondial. 

Potrivit unui studiu care au implicat 47 de voluntari depresivi, această afecțiune ar putea fi tratată cu bacteriile bune, adică probioticele.

Despre aceste bacterii bune se spune că ajută la sănătate, iar acum există și dovezi științifice, se arată în studiul publicat în Translational Psychiatry. 

Participanții la cercetare care au luat suplimente probiotice în plus față de antidepresive au arătat o îmbunătățire mai mare a simptomelor depresive decât cei care au luat un placebo, pe parcursul unei perioade de 31 de zile, scrie Science Alert, citat de platforma descopera.ro.

Cercetătorii au observat și modificări cauzate de probiotice în flora intestinală a celor care le-au luat: o creștere a bacteriilor producătoare de acid lactic.

Cu toate acestea, o reevaluare făcută după patru săptămâni a arătat că nivelurile acestor bacterii au scăzut din nou în acest timp.

„Se poate ca patru săptămâni de tratament să nu fie suficiente și să dureze mai mult pentru ca noua compoziție a florei intestinale să se stabilizeze”, spune psihiatrul Anna-Chiara Schaub, de la Universitatea Basel din Elveția.

Așadar, se dovedește că probioticele au urmat cursul bacteriilor „bune” iar procesele creierului normal s-au normalizat.
Deși motivele pentru care se întâmplă acest lucru nu sunt pe deplin înțelese, semnele inițiale sunt pozitive pentru tratarea depresiei pe mai multe planuri.

„Deși axa microbiom-intestin-creier a făcut obiectul cercetărilor timp de mai mulți ani, mecanismele exacte nu au fost încă clarificate pe deplin”, spune Schaub.

Probioticele: pro sau contra?

Beneficiile pentru sănătate ale probioticelor nu au fost suficient cercetate și încă nu se cunoaște câte pot face acestea.

DE altfel,  cercetările continuă pentru a stabili dacă acestea ar putea face, de asemenea, mai mult rău decât bine.

Totuși, pe baza acestui eșantion mic, se pare că au cel puțin un potențial atunci când vine vorba de tratarea depresiei.

Acestea fiind spuse, echipa din spatele studiului este dornică să sublinieze că probioticele nu ar funcționa ca tratament singure, fără antidepresive, și vor fi necesare mai multe cercetări pentru a analiza efectele anumitor tipuri de bacterii vii asupra un număr mult mai mare de oameni.

Care ar fi rețeta perfectă?

În prezent, aproximativ două treimi dintre cei care iau antidepresive nu prezintă un răspuns semnificativ pe termen lung la acestea.

Este posibil ca în căutarea unor tratamente mai adaptate și mai eficiente, probioticele să aibă o funcție importantă pe care încă nu am găsit-o.

„Când vom avea cunoștințe suplimentare despre efectul specific al anumitor bacterii, este posibil să optimizăm selecția bacteriilor și să utilizăm cel mai bun amestec pentru a sprijini tratamentul pentru depresie”, spune Schuab, citat de platforma descopera.ro.

Așadar, să fie probioticele niște „zâne bune” care tratează depresia?

Până la noi informații, cei care au probleme cu astfel de boală se pot orienta și către remedii naturiste. Iată ce plantă face minuni în lupta cu depresia.

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel