Categories: Ştiri sănătate

Noua recomandare a medicilor. De câtă sare avem de fapt nevoie

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă, pe site-ul său, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii 2014, reducerea consumului de sare la mai puțin de cinci grame pe zi pentru adulți, pentru a preveni creșterea tensiunii arteriale, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.

„OMS recomandă un aport zilnic de sare de mai puțin de cinci grame pentru adulți sau mai puțin de o linguriță. Recomandarea este pentru o doză și mai mică pentru copii, în funcție de nevoile lor de energie”, a declarat Poonam Khetrapal Singh, director regional al OMS pentru Asia de Sud-Est, citat de thehealthsite.com.

Conform acestuia, aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an prin simpla reducere a aportului de sare la nivelul recomandat. Este vorba despre raportul cost-eficiență în sănătatea publică, care are nevoie doar de mai multă conștientizare și de o abordare multisectoriala la care toată lumea trebuie să contribuie, a explicat Singh.

OMS sprijină guvernele să pună în aplicare „planul de acțiune global pentru reducerea bolilor netransmisibile”, care cuprinde nouă obiective, inclusiv unul pentru reducerea aportului de sare cu 30% până în anul 2025.

Guvernele trebuie să joace un rol critic și trebuie să contribuie la conștientizare, precum și să dezvolte politici care să permită populației să consume cantități adecvate de alimente sănătoase și sigure, cu conținut redus de sare, a adăugat ea.

Industria alimentară trebuie să fie angajată în reducerea conținutului de sare și să ofere opțiuni de alimente sănătoase, a spus Singh.

Principala sursa de sodiu în dieta noastră este sarea. Ea se poate prezenta fie sub formă de glutamat de sodiu, fie sub formă de clorură de sodiu, fiind folosită drept condiment în multe părți ale lumii. În multe țări, 80% din aportul de sare provine din alimentele procesate, cum ar fi pâinea, brânza, sosurile îmbuteliate, mezelurile și mâncărurile gata preparate.

„În cazul în care obiectivul de a reduce consumul de sare cu 30% la nivel global până în 2025 este atins, milioane de vieți pot fi salvate de boli de inimă, accident vascular cerebral și de stările aferente de boală”, a spus dr. Oleg Chestnov, director general adjunct pentru Boli Netransmisibile și Sănătate Mintală din cadrul OMS.

El a afirmat că reducerea aportului de sare este una dintre cele mai eficiente metode pe care țările lumii le pot folosi pentru îmbunătățirea sănătății populației și a cerut industriei alimentare să lucreze îndeaproape cu OMS și cu guvernele naționale pentru a reduce treptat nivelul de sare din produsele alimentare.

 

Elena Oceanu

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

8 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

9 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

9 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

10 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

10 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia