Sari la conținut

VIDEO. Nu suntem singuri în Univers! O planetă locuibilă, descoperită la 20 de ani lumină de Terra

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Astronomii au descoperit o nouă exoplanetă, pe care au denumit-o HD 20794 d, a fost descoperită de astronomi după două decenii de observații și analize detaliate. Aceasta a fost clasificată drept „super-Pământ”, fiind situată în zona locuibilă a unei stele asemănătoare Soarelui, la circa 20 de ani-lumină de Terra.

Semnalul potențial al planetei a fost detectat inițial în urmă cu doi ani, în datele arhivate de spectrograful HARPS de la Observatorul La Silla din Chile.

Prin utilizarea unor metode avansate de procesare, echipa de cercetare a izolat și confirmat existența exoplanetei HD 20794 d. Planeta are o masă de șase ori mai mare decât cea a Pământului și se află în zona locuibilă a stelei sale, regiune unde temperaturile ar putea permite existența apei lichide la suprafață.

Ce se ştie despre planeta HD 20794 d?

Faptul că HD 20794 este atât de „aproape” de Pământ o face mai ușor de studiat și înseamnă că astronomii au învățat multe despre steaua și planeta HD 20794 d.

„HD 20794, în jurul căreia orbitează HD 20794 d, nu este o stea obișnuită”, spune Xavier Dumusque, lector superior și cercetător la Departamentul de Astronomie al UNIGE și coautor al studiului. Aceasta a punctat faptul că „luminozitatea și proximitatea sa o fac un candidat ideal pentru viitoarele telescoape a căror misiune va fi de a observa direct atmosferele exoplanetelor”.
Planeta în sine se află pe o orbită excentrică, ceea ce înseamnă că călătoria sa în jurul stelei gazdă nu este perfect circulară. Ca urmare, planeta intră și iese din zona locuibilă pe măsură ce orbitează.

Astronomii spun că strălucirea și apropierea stelei o fac un bun candidat pentru observarea atmosferei exoplanetelor cu ajutorul telescoapelor viitoare.

Un obiectiv important pentru viitoarele misiuni spațiale

content-image

Această caracteristică este considerată esențială pentru formele de viață cunoscute. Datorită proximității relative față de Pământ, planeta reprezintă un obiectiv important pentru viitoarele misiuni spațiale care au ca scop obținerea de imagini directe ale exoplanetelor.

Deși poziționarea în zona locuibilă este promițătoare, orbita eliptică a planetei, care generează variații semnificative ale distanței față de stea, introduce incertitudini cu privire la potențialul de existență a vieții.

Planeta oferă, totuși, o oportunitate valoroasă pentru viitoarele observatoare spațiale, cum ar fi Extremely Large Telescope, Habitable Worlds Observatory și Large Interferometer For Exoplanets, de a căuta semne biologice în atmosferele exoplanetelor asemănătoare Pământului, scrie incredibilia.ro.

Aceste instrumente vor analiza lumina care traversează atmosfera planetei, identificând potențiali indicatori chimici ai vieții.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel