Din cuprinsul articolului
În zilele noastre, există atât de multe informații despre diverse diete care aduc beneficii anumitor organe sau sisteme din organism. Cercetătorii notează că dieta mediteraneană promovează longevitatea și ajută la reducerea inflamației. Dieta DASH ajută la optimizarea funcției cardiace, în timp ce dieta keto pune organismul într-o stare de cetoză pentru a ajuta la utilizarea grăsimilor pentru energie, ceea ce promovează în cele din urmă pierderea în greutate.
Dacă încercați să adoptați obiceiuri alimentare care promovează sănătatea creierului, dieta MIND poate fi potrivită pentru dumneavoastră. Cu toate acestea, un nou studiu afirmă că puteți adopta mici schimbări pentru a încuraja o mai bună funcționare a creierului. Cum puteți face acest lucru? Începeți prin a consuma o jumătate de porție de alimente bogate în flavonoide în fiecare zi. Sună simplu, nu-i așa? Continuați să citiți pentru a afla mai multe.
Ce sunt flavonoidele?
Flavonoidele sunt compuși antioxidanți din alimentele colorate, pe bază de plante, cum ar fi portocalele, ardeii grași, merele, afinele, căpșunile, frunzele verzi, morcovii și multe altele. Cercetătorii subliniază dovezile tot mai numeroase care sugerează că flavonoidele sunt compuși esențiali care pot proteja creierul pe măsură ce îmbătrânești. Rezultatele diferitelor studii îi entuziasmează pe cercetători, deoarece modificările simple ale dietei pot preveni declinul cognitiv.

Cum susțin flavonoidele creierul?
La Universitatea Harvard, cercetătorii au observat aproximativ 50 000 de femei cu o vârstă medie de 48 de ani. De asemenea, au observat peste 27 000 de bărbați cu o vârstă medie de 51 de ani. Pe parcursul studiului de 20 de ani, participanții au răspuns la diferite întrebări despre aportul lor alimentar. Aceste date au fost utilizate pentru a determina câte și care flavonoide au consumat zilnic participanții.
De asemenea, cercetătorii le-au cerut participanților să își evalueze abilitățile cognitive de două ori pe parcursul întregului studiu. Acest lucru a fost pentru a observa modul în care funcția lor cerebrală și memoria s-au schimbat în timp. La finalul studiului, cercetătorii au observat că persoanele care au consumat în fiecare zi o jumătate de porție de alimente bogate în flavonoide au prezentat un risc cu 20% mai scăzut de declin cognitiv. Dintre flavonoidele consumate de participanți, flavonele și antocianinele oferă cele mai multe proprietăți protectoare. Acestea au fost capabile să reducă declinul cognitiv cu 38% și, respectiv, 24%. Flavonele se găsesc în majoritatea fructelor și legumelor galbene și portocalii, în timp ce antocianina există în mure, afine, merișoare și cireșe.
Cum să adăugați mai multe flavonoide în dieta dumneavoastră
„Flavonoid” poate părea un cuvânt nefamiliar, dar consumați deja acest antioxidant dacă consumați fructe și legume. Participanții la studiu care au experimentat cea mai bună funcție cognitivă la o medie de o jumătate de porție de alimente portocalii, țelină, ardei, grapefruit, mere și pere. Există alte fitochimicale în aceste alimente care, de asemenea, ajută flavonoidele în eforturile lor de susținere a creierului. Flavonele și antocianinele, așa cum am menționat în paragraful anterior, par să promoveze totuși sănătatea creierului pe termen lung.
Puteți lua gustări din aceste fructe și legume bogate în flavonoide și puteți include, de asemenea, o mare varietate de fructe și legume în dieta dumneavoastră. Cu cât dieta dvs. este mai colorată, cu atât mai bine, atât timp cât nu consumați alimente ambalate colorate artificial. Aceste alimente vor dăuna creierului tău, nu îl vor ajuta!
Poate doriți să știți când ar trebui să începeți să mâncați pentru un creier mai sănătos. Noile obiceiuri pot părea copleșitoare de început, dar nu este niciodată prea devreme și niciodată prea târziu. Începeți să vă bucurați astăzi de alimentele bogate în flavonoide pentru un mâine mai sănătos! Stimulează-ți sănătatea creierului cu ajutorul dietei astăzi!