O legumă banală, consumată în special vara, poate provoca dureri mari de articulaţii

Artrita reprezintă inflamarea unei articulaţii, care se poate extinde inclusiv la nivel cutanat, pielea din zona respectivă devenind roşie şi fierbinte.

Potrivit specialiştilor, în cazul femeilor trecute de 50 de ani, poate avea legătură cu deficiența postmenopauză de estrogen.

Atunci când mai multe articulații sunt afectate, se folosește termenul de poliartrită. Artrita este descrisă de medici ca o eroziune care provoacă deteriorarea cartilajului ce acoperă osul, acesta din urmă modificându-şi forma.

Experţii recomandă programarea la medic cât mai devreme posibil în cazul apariţiei simptomelor artritei pentru iniţierea rapidă a tratamentului adecvat, compus în principal din antiinflamatoare, antireumatice şi analgezice.

De asemenea, este importantă schimbarea dietei zilnice pentru controlul acestei afecţiuni. Specialiştii atrag atenţia că o legumă banală, consumată în special vara, poate face rău articulaţiilor. Este vorba de roşii, care pot provoca dureri mari de articulaţii persoanelor cu artrită.

Două substanţe toxice care atacă articulaţiile

Potrivit studiilor, exacerbarea acestui simptom se datorează în special substanţelor din compoziţia roşiilor. Pe de-o parte responsabilă de apariţia puseelor dureroase este solanina, o substanță toxică ce poate avea efecte adverse neplăcute pentru om din cauza modului în care atacă sistemul imunitar.

Ca efect, apare umflarea articulaţiilor, care devin din ce în ce mai dureroase. Astfel, această substanţă toxică agravează artritele şi artrozele, provocând inclusiv reacţii alergice şi tulburări gastrointestinale.

De asemenea, şi acidul oxalic (oxalaţi) prezent în roşii distruge cartilajul articular, blocând absorţia grpsimilor necesare pentru menţinerea elasticităţii articulaţiilor.

Oxalatul este localizat, de obicei, în frunze sau coajă, unde compusul se leagă cu calciu pentru al elimina atunci când plantele trec prin vărsarea lor sezonieră. În organismul uman, oxalatul nu are nicio funcție benefică și este aproape în întregime excretat ca deșeu prin urină și materii fecale.

Nutriţioniştii recomandă un consum moderat de roşii, dar şi evitarea cepei, a spanacului, sfeclei şi cartofilor, care pot exacerba simptomele negative ale bolilor articulare degenerative. Roșiile foarte coapte, de exemplu, conțin în general cantități mai mari de oxalat decât fructele mai puțin mature.

Cum identifici roșiile toxice în magazin sau piață?

În momentul în care achiziționezi roșii e bine să urmărești câteva caracteristici. Roșiile sănătoase nu ar trebui să aibă coada uscată.

O roșie toxică are o coadă lemnoasă și aceasta este un semn care indică clar folosirea unor chimicale pentru ca roșiile să ajungă la maturitate cât mai repede.

Roșiile toxice pot fi identificate și acasă în momentul în care tai roșia în jumătate. Dacă în pulpă se vede un cerc alb, înseamnă că roșia a fost tratat cu pesticide, potrivit monitorulcj.ro.

Sucul unei roșii nu trebuie să fie vâscos, deoarece acest semn indică prezența unor chimicale apărute în momentul în care roșia s-a dezvoltat.

Recent Posts

50% din sporurile bugetarilor vor fi tăiate. De ce ia Guvernul această decizie?

Guvernul a decis să taie 50% din sporurile funcționarilor publici, o măsură radicală care urmărește…

20 de minute ago

Zodia cu probleme mari pe a cincea casă! Vin situații dureroase

Mariana Cojocaru susține că o singură firmă întâmpină ceva probleme în această perioadă a anului.…

49 de minute ago

De ce e mai sănătoasă cafeaua cu lapte. Are un efect uimitor

Datorită combinației dintre proteinele și antioxidanții pe care o conține, cafeaua cu lapte poate avea…

o oră ago

Cum se recalculează pensiile. CNNP a publicat procedura exactă

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a emis formularele pentru recalcularea pensiilor, care va avea…

2 ore ago

Situație alarmantă. A apărul un nou virus mortal înrudit cu cel care produce Covid

A apărul un nou virus. Experții din domeniul sănătății sunt în stare de alertă maximă…

2 ore ago

Când ajung noile taloane de pensii recalculate și la ce să fie atenți pensionarii

Poșta Română va începe să livreze noile taloane de pensie către pensionari, chiar în următoarele…

3 ore ago

Citeste si: