marți, iunie 6, 2023

Umflarea degetelor este considerată normală după un efort fizic intens, o condiţie reversibilă după repaus şi odihnă. Însă, uneori poate fi un indiciu cheie al unor afecţiuni medicale serioase.

De aceea, este recomandat consultul medical atunci când degetele se umflă şi dor fără motiv. În mod normal, umflăturile şi durerile de degete apar în urma lovirii cu obiecte/suprafeţe dure sau, în cazul femeilor, în urma mersului îndelungat pe tocuri.

Te-ar mai interesa: Fructul minune care te vindecă de cancer: Are efec...

Ce boli pot fi detectate prin acest simptom-cheie

1. Artrita. Creşterea în dimensiune sau blocarea unuia sau a mai multor degete poate indica instalarea artritei, care provoacă o degenerare distrofică a cartilagiilor.

Această afecţiune este specifică persoanelor obeze şi supraponderale, la cele care au activitate fizică intensă sau la pacienţii cu platfus. Se recomandă consultul medical dacă umflăturile şi durerea apar în special la degetul mare de la picior. Osteoartrita debutează frecvent cu dureri în deget care se remit la repaos.

2. Artroza. Un simptom specific artrozei este apariţia umflăturii degetului în special în zona dimprejurul unghiei. La începutul bolii, perioadele dureroase sunt intermitente, dar cu timpul se cronicizează.

Te-ar mai interesa: Superalimentul care ajută la curățarea ficatului ș...

3. Osteoporoza. Boala poate avansa cu pierderea puterii şi masei osoase, provocate de fragilizarea ţesuturilor oasease, ceea ce are ca efect uzmflarea zonelor afectate.

Medicii atrag atenţia că pacienţii cu osteoporoză trebuie să aibă grijă de degete, pentru că mişcările bruşte pot favoriza fracturile.

4. Bursita poate fi diagnosticată şi pe baza umflării degetelor, care se înroşesc. Dacă sunt afectate articulaţiile, spaţiul dintre oase şi muşchi se inflamează şi se umple de lichid.

Te-ar mai interesa: Medic: ‘Motivul sumbru pentru care nu trebui...

Pentru confirmarea diagnosticului se recomandă puncţia, dar şi tomografia computerizată sau un examen RMN.

5. Guta poate fi, de asemenea, incriminată pentru apariţia umflăturilor la degete. Această afecţiune medicală este mai des întâlnită la femei. Dacă iniţial boala provoacă doar umflături locale, ulterior se poate ajunge la afectarea ireversibilă a falangelor, durerile devenind cu timpul greu de suportat.

Te-ar mai interesa: Secrete de slăbit în funcție de vârstă. Ce regim a...

6. Traumatism al gleznei sau coatelor. Degetul mare de la mâini sau de la picioare este cel mai vulnerabil la traumatisme. De exemplu, acesta se poate lovi de mobilă sau de uşă, fiind cel mai afectat atunci când se poartă încălţări prea mici sau strâmte.

7. Specialiştii spun că şi o reacţie alergică poate provoca dureri şi umflături ale degetelor. Aceste simptome pot fi însoţite de mâncărimi şi disconfort local.

Te-ar mai interesa: Infecția gravă care se ascunde în corp. „Produce u...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private