Categories: Ştiri sănătate

O nouă pandemie? Primul caz uman de gripă aviară contagioasă

Departamentul de Sănătate Publică și Mediu din Colorado a monitorizat și a testat persoanele expuse la păsările de curte și la păsările sălbatice infectate cu gripa aviară (Highly Pathogenic Avian Influenza, HPAI), cunoscută și sub denumirea de gripă H5N1.

La începutul acestei săptămâni, un test a dezvăluit prezența virusului gripal A (H5) într-un singur specimen nazal de la o persoană care lucra la o fermă cu păsări infectate. CDC a confirmat rezultatul pe 27 aprilie 2022. Testele repetate asupra persoanei au fost negative pentru gripă. Deoarece persoana a fost în contact strâns cu păsările de curte infectate, este posibil ca virusul să fi fost prezent în nasul persoanei fără a provoca infecție.

Masculul adult  de 40 de ani, este în mare parte asimptomatic, raportând doar oboseală. Acum se află în izolare și primește medicamentul antiviral antigripal oseltamivir (tamiflu), conform îndrumărilor CDC.

Oamenii de știință cred că riscul pentru oameni este scăzut, deoarece virusurile gripale H5 se răspândesc printre păsările sălbatice și păsările de curte. În mod normal, ele nu infectează oamenii și nu se răspândesc de la o persoană la alta.

În prezent, nu sunt cunoscute cazuri de răspândire a acestui virus gripal H5 în rândul oamenilor. Nu există alte cazuri umane confirmate în Colorado sau în Statele Unite în acest moment, potrivit Departametului de Stat din Colorado.

Acest rezultat pozitiv se datorează expunerii directe la păsările de curte infectate la o fermă comercială dinMontrose. Persoana, care este deținut la o unitate de corecție de stat din statul Delta, lucra cu păsări de curte ca parte a unui program de angajare înainte de eliberare, în care participanții au posibilitatea de a lucra pentru angajatori privați și să primească un salariu predominant.

Turma de păsări afectată a fost eutanasiată și eliminată sub îndrumarea USDA și CDA. Toți membrii echipei, inclusiv alți lucrători deținuți, au primit echipament de protecție personală în timp ce lucrau la fermă.

 

Recent Posts

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

18 minute ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

48 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

o oră ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

2 ore ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică