Categories: Ştiri sănătate

O nouă tulpină HIV „foarte virulentă” descoperită în Țările de Jos

Cercetătorii de la Oxford au anunțat joi că descoperirea unei tulpini extrem de virulente de HIV care se regăsește în Țările de Jos, dar, care  din cauza eficacității tratamentelor moderne, „nu este un motiv de alarmă”.

Analiza lor, publicată joi în revista „Science”, a arătat că pacienții infectați cu ceea ce ei numesc „varianta VB” aveau niveluri de virus de 3,5 până la 5,5 ori mai mari în sânge decât cei infectați cu alte variante, precum și un nivel mai mare de virus pe care sistemul imunitar îl estompează rapid, potrivit France24.

Cu toate acestea, studiul a mai constatat că, după începerea tratamentului, persoanele cu varianta VB au avut o recuperare și o rata de supraviețuire ale sistemului imunitar similare cu persoanele cu alte variante HIV.

„Nu există niciun motiv de alarmă cu această nouă variantă virală”, a declarat epidemiologul de la Oxford Chris Wymant, autorul principal al lucrării, într-un interviu acordat AFP.

Varianta a apărut probabil la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990 în Țările de Jos, potrivit cercetătorilor, dar a început să scadă în jurul anului 2010.

Deoarece intervențiile moderne par să funcționeze, echipa de cercetare consideră că tratamentul HIV pe scară largă în Țările de Jos nu a contribuit la evoluția virusului și că detectarea și tratamentul precoce sunt esențiale.

„Descoperirile noastre subliniază importanța îndrumărilor Organizației Mondiale a Sănătății conform cărora persoanele cu risc de a dobândi HIV au acces la teste regulate pentru a permite diagnosticarea precoce, urmată de un tratament imediat”, a declarat coautorul Christophe Fraser, cercetător la Oxford, într-un comunicat de presă în care a anunţat constatările.

Lucrarea susține, de asemenea, teoria conform căreia virușii pot evolua pentru a deveni mai virulenți, o idee ipotetică pe scară largă pentru care s-au găsit puține exemple în lumea reală.

Varianta Delta a noului coronavirus a fost un alt exemplu recent.

Descoperirea variantei HIV ar trebui, prin urmare, „să fie un avertisment că nu ar trebui să fim niciodată prea încrezători să spunem că virușii vor evolua doar pentru a deveni mai blânzi”, a spus Wymant pentru AFP.

 

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

53 de minute ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

o oră ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

2 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

2 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

3 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

3 ore ago

Citeste si: