Categories: Mediu curat

O unitate de reciclare a bateriilor litiu-ion va fi realizată în România

O unitate de reciclare a bateriilor litiu-ion va fi realizată în România în urma unei investiții de peste 40 de milioane de euro.

România nu are nicio unitate de reciclare a bateriilor litiu-ion în prezent

România va avea până la sfârşitul anului viitor o unitate de reciclare a bateriilor litiu-ion. În Europa sunt fabrici de reciclare a bateriilor aflate la sfârşitul duratei de viaţă, după 15 ani de funcţionare, în doar câteva ţări, între care Germania sau Franţa, la care apelează şi România în prezent.

Asociaţia Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor a anunţat prima astfel de investiţie din regiune, în valoare de peste 40 de milioane de euro, printr-un parteneriat româno-australian, care va dezvolta o secţiune dedicată în cadrul unei companii care reciclează în prezent baterii alcaline la Jilava.

O unitate de reciclare a bateriilor litiu-ion este utilă în contextul în care este un necesar de aproximativ 400 de mii de tone anual

Preşedinta Asociaţiei Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor, Elena Gaspar Ion, arată că în prezent capacitatea de reciclare a bateriilor litiu-ion la nivel european este de aproximativ 32 de mii de tone pe an, însă estimările indică un necesar de aproximativ 400 de mii de tone anual până în 2030.

”Tipul ăsta de baterii este cel mai răspândit în ultimii ani. Au început ușor, ușor, de la bateriile de laptop, acum găsim litiu în absolut toate bateriile, la tot ce avem, de la ceas, telefon, orice jucărie, tabletă, biciclete electrice, trotinete, până la mașinile hibrid și mașinile electrice, punem pe piață o grămadă de lucruri care conțin baterii de genul ăsta. Bateriile astea sunt periculoase, dacă stau prea mult împreună și, în anumite condiții, pot să explodeze. La nivel mondial, litiul este o resursă destul de redusă şi în contextul acesta este o resursă prețioasă, dar în același timp periculoasă. Această nevoie a creat cumva oportunitatea acestor facilități de reciclare, întărită și de noul regulament european pentru baterii, care cere o anumită calitate a reciclării, o anumită capacitate de reciclare. În momentul în care vom avea facilitate de reciclare acasă, asta înseamnă amprentă de carbon redusă, costuri scăzute și avantajul de a crea inclusiv acele green jobs, job-uri verzi despre care se tot vorbește.” a spus Elena Gaspar Ion.

Recent Posts

Lipsa acestei vitamine predsipune la demență și insuficiență cardiacă. Aproape jumătate dintre vârstnici au carență

Aproape jumătate dintre persoanele vârstnice se confruntă cu lipsa unei vitamine esențiale pentru creier.  Datele…

1 minut ago

O femeie a murit după ce copilul ei care sunase la salvare nu a fost luat în serios de operatori

O femeie din SUA a murit după ce baiețelul ei, în vârstă de 5 ani,…

39 de minute ago

Anunț îngrijorător al meteorologilor. România, afectată de un fenomen meteo neobișnuit

România, afectată de un fenomen meteo neobișnuit. Un val polar a coborât asupra României, manifestându-și…

o oră ago

Care e suma maximă cu care poate crește pensia la recalculare

Cu cât poate crește pensia la recalculare? Va fi realizată o recalculare integrală a pensiilor,…

2 ore ago

Alertă alimentară! Produs alimentar popular, retras de pe rafturile magazinelor din întreaga țară pentru că are pesticide

Un produs alimentar popular a fost retras de pe rafturile magazinelor care aparțin lanțului Mega…

2 ore ago

Alimentul minune recomandat de dr. Vlad Ciurea pentru femeile de peste 50 de ani. „Nu se acumulează în organism!”

Alimentul minune recomandat de dr. Vlad Ciurea. Neurochirurgul Vlad Ciurea, recunoscut pentru cariera sa excepțională…

3 ore ago

Citeste si: