Sari la conținut

O unitate de reciclare a bateriilor litiu-ion va fi realizată în România

Baterie. Sursa foto: unsplash

O unitate de reciclare a bateriilor litiu-ion va fi realizată în România în urma unei investiții de peste 40 de milioane de euro.

România nu are nicio unitate de reciclare a bateriilor litiu-ion în prezent

România va avea până la sfârşitul anului viitor o unitate de reciclare a bateriilor litiu-ion. În Europa sunt fabrici de reciclare a bateriilor aflate la sfârşitul duratei de viaţă, după 15 ani de funcţionare, în doar câteva ţări, între care Germania sau Franţa, la care apelează şi România în prezent.

Asociaţia Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor a anunţat prima astfel de investiţie din regiune, în valoare de peste 40 de milioane de euro, printr-un parteneriat româno-australian, care va dezvolta o secţiune dedicată în cadrul unei companii care reciclează în prezent baterii alcaline la Jilava.

O unitate de reciclare a bateriilor litiu-ion este utilă în contextul în care este un necesar de aproximativ 400 de mii de tone anual

Preşedinta Asociaţiei Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor, Elena Gaspar Ion, arată că în prezent capacitatea de reciclare a bateriilor litiu-ion la nivel european este de aproximativ 32 de mii de tone pe an, însă estimările indică un necesar de aproximativ 400 de mii de tone anual până în 2030.

”Tipul ăsta de baterii este cel mai răspândit în ultimii ani. Au început ușor, ușor, de la bateriile de laptop, acum găsim litiu în absolut toate bateriile, la tot ce avem, de la ceas, telefon, orice jucărie, tabletă, biciclete electrice, trotinete, până la mașinile hibrid și mașinile electrice, punem pe piață o grămadă de lucruri care conțin baterii de genul ăsta. Bateriile astea sunt periculoase, dacă stau prea mult împreună și, în anumite condiții, pot să explodeze. La nivel mondial, litiul este o resursă destul de redusă şi în contextul acesta este o resursă prețioasă, dar în același timp periculoasă. Această nevoie a creat cumva oportunitatea acestor facilități de reciclare, întărită și de noul regulament european pentru baterii, care cere o anumită calitate a reciclării, o anumită capacitate de reciclare. În momentul în care vom avea facilitate de reciclare acasă, asta înseamnă amprentă de carbon redusă, costuri scăzute și avantajul de a crea inclusiv acele green jobs, job-uri verzi despre care se tot vorbește.” a spus Elena Gaspar Ion.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel