Categories: Ştiri sănătate

Oamenii de știință preconizează sfârșitul pandemiei. Primele state care vor ieși din această criză sanitară

Pe măsură ce viteza de răspândire a variantei Delta este în scădere în multe regiuni ale lumii, experții încearcă să stabilească unde și când va deveni Covid-19 o boală endemică, dincolo de anul 2022.

Mai mulți specialiști în virusologie au declarat pentru Reuters că se așteaptă ca primele țări care vor ieși din pandemie să aibă atât un procent ridicat al persoanelor vaccinate, dar și o imunitate naturală considerabilă, dobândită în cazul locuitorilor care au fost infectați la un moment dat. Printre aceste state se numără SUA, Marea Britanie, Portugalia și India. Dar ei avertizează că SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil care suferă mutații pe măsură ce se răspândește prin populațiile nevaccinate.

Nimeni nu ar exclude complet ceea ce unii au numit „scenariul apocalipsei”, în care virusul suferă mutații până la punctul în care se sustrage imunității câștigate cu greu. Cu toate acestea, experții în sănătate și-au exprimat încrederea tot mai mare că multe țări vor ieși din pandemie începând cu anul viitor.

Credem că de acum până la sfârșitul anului 2022 vom putea prelua controlul asupra acestui virus și vom putem reduce semnificativ cazurile severe de boală și decesele”, a declarat Maria Van Kerkhove, epidemiolog al OMS. Până la sfârșitul anului 2022, OMS își propune ca 70% din populația lumii să fie vaccinată.

„Dacă vom atinge această țintă, ne vom afla într-o situație foarte, foarte diferită din punct de vedere epidemiologic”, a spus Van Kerkhove.

Între timp, ea își face griji că țările vor ridica prematur măsurile de precauție legate de COVID. „Este uimitor pentru mine să văd, știi, oameni pe străzi, de parcă totul s-a terminat”.

La nivel mondial, numărul de cazuri și de decese a scăzut, începând cu luna august, în aproape toate regiunile, potrivit raportului OMS din 26 octombrie. Excepție fac unele țări din Europa cu rate mici ale vaccinării, în care tulpina Delta face ravagii, precum Rusia și România.

Oamenii de știință estimează că virusul va continua să contribuie la cazurile de îmbolnăvire și la decesele din anii următori, la fel ca și alte boli endemice, cum ar fi malaria. Unii experți se așteaptă ca virusul să se comporte ulterior ca rujeola, care încă provoacă focare în cazul populațiilor unde acoperirea vaccinală este scăzută, în timp ce alții prezic că va deveni mai mult o boală respiratorie sezonieră, cum este și gripa.

 

Recent Posts

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

21 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

51 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

o oră ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică