Sari la conținut

Oamenii de știință preconizează sfârșitul pandemiei. Primele state care vor ieși din această criză sanitară

Pe măsură ce viteza de răspândire a variantei Delta este în scădere în multe regiuni ale lumii, experții încearcă să stabilească unde și când va deveni Covid-19 o boală endemică, dincolo de anul 2022.

Mai mulți specialiști în virusologie au declarat pentru Reuters că se așteaptă ca primele țări care vor ieși din pandemie să aibă atât un procent ridicat al persoanelor vaccinate, dar și o imunitate naturală considerabilă, dobândită în cazul locuitorilor care au fost infectați la un moment dat. Printre aceste state se numără SUA, Marea Britanie, Portugalia și India. Dar ei avertizează că SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil care suferă mutații pe măsură ce se răspândește prin populațiile nevaccinate.

Nimeni nu ar exclude complet ceea ce unii au numit „scenariul apocalipsei”, în care virusul suferă mutații până la punctul în care se sustrage imunității câștigate cu greu. Cu toate acestea, experții în sănătate și-au exprimat încrederea tot mai mare că multe țări vor ieși din pandemie începând cu anul viitor.

Citeste si:

Credem că de acum până la sfârșitul anului 2022 vom putea prelua controlul asupra acestui virus și vom putem reduce semnificativ cazurile severe de boală și decesele”, a declarat Maria Van Kerkhove, epidemiolog al OMS. Până la sfârșitul anului 2022, OMS își propune ca 70% din populația lumii să fie vaccinată.

„Dacă vom atinge această țintă, ne vom afla într-o situație foarte, foarte diferită din punct de vedere epidemiologic”, a spus Van Kerkhove.

Între timp, ea își face griji că țările vor ridica prematur măsurile de precauție legate de COVID. „Este uimitor pentru mine să văd, știi, oameni pe străzi, de parcă totul s-a terminat”.

La nivel mondial, numărul de cazuri și de decese a scăzut, începând cu luna august, în aproape toate regiunile, potrivit raportului OMS din 26 octombrie. Excepție fac unele țări din Europa cu rate mici ale vaccinării, în care tulpina Delta face ravagii, precum Rusia și România.

Oamenii de știință estimează că virusul va continua să contribuie la cazurile de îmbolnăvire și la decesele din anii următori, la fel ca și alte boli endemice, cum ar fi malaria. Unii experți se așteaptă ca virusul să se comporte ulterior ca rujeola, care încă provoacă focare în cazul populațiilor unde acoperirea vaccinală este scăzută, în timp ce alții prezic că va deveni mai mult o boală respiratorie sezonieră, cum este și gripa.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.