Categories: Ştiri sănătate

OMS: Este „prematur și nerealist” să credem că pandemia Covid-19 se va termina în curând

OMS: Este „prematur și nerealist” să credem că pandemia Covid-19 se va termina în curând.

Un înalt oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat luni, în cadrul unui briefing media, că este „prematur și nerealist” să credem că pandemia ar putea fi oprită până la sfârșitul anului. În același timp, însă, apariția recentă a vaccinurilor anti-covid ar putea ajuta cel puțin la reducerea spitalizărilor și a decesului.

„Lumea ar trebui să se focuseze acum să mențină transmisia COVID-19 cât mai redusă posibil. Dacă suntem deștepți, putem termina cu spitalizările, decesele și tragedia asociată acestei pandemii până la sfârșitul anului”, a declarat dr. Michael Ryan, directorul programului de urgență al OMS.

Oficialul OMS a ținut să precizeze că datele recente arată că multe dintre vaccinurile autorizate par să ajute la reducerea răspândirii explozive a virusului.

„În cazul in care vaccinurile încep să aibă impact nu numai asupra decesului și nu numai pe spitalizare, dar au un impact semnificativ asupra dinamicii de transmitere și a riscului de transmitere, atunci cred ca vom accelera controlul asupra acestei pandemii”, a precizat dr. Michael Ryan.

Oficilaul OMS a avertizat împotriva relaxării, spunând că nimic nu este garantat într-o epidemie în evoluție.

„În acest moment virusul controlează foarte mult”, a mai spus el.

OMS se abține să mai critice țările mai bogate

Între timp, directorul general al OMS a declarat că este „regretabil” faptul că adulții mai tineri și mai sănătoși din unele țări bogate sunt vaccinați împotriva coronavirusului înaintea lucrătorilor din domeniul sănătății cu risc din țările în curs de dezvoltare.

Potrivit apnews.com, Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că imunizările oferite de efortul susținut de ONU au început săptămâna aceasta în Ghana și Coasta de Fildeș. Dar a spus că e regretabil că acest lucru se întâmplă doar la trei luni după ce țări precum Marea Britanie, SUA și Canada au început să își vaccineze propriile populații.

„Țările nu sunt într-o cursă între ele. Aceasta este o cursă obișnuită împotriva virusului. Nu cerem țărilor să își pună propriii oameni în pericol. Cerem tuturor țărilor să facă parte dintr-un efort global pentru a suprima virusul peste tot”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS s-a abținut din a mai critica țările care au ales să-și vaccineze cetățenii mai tineri și mai sănătoși, în loc să-și doneze dozele către țări care nu au reușit încă să-și protejeze cei mai vulnerabili oameni.

„Nu putem spune țărilor ce trebuie să facă”, a spus dr. Bruce Aylward, consilier senior al OMS.

Tedros a mai menționat că, pentru prima dată în șapte săptămâni, numărul de cazuri de COVID-19 a crescut săptămâna trecută. După șase săptămâni consecutive de număr în scădere. El a descris creșterea ca fiind „dezamăgitoare”, dar a spus că nu este surprinzător.

Tedros a spus că OMS încearcă să înțeleagă de ce au crescut cazurile. O parte din acestă creștere pare să se datoreze „relaxării măsurilor de sănătate publică”, consideră OMS.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

9 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

9 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

10 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

10 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

11 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică