sâmbătă, iunie 19, 2021

OMS. Vaccinarea anti-covid creează un „fals sentiment de siguranță”.

Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al OMS, a declarat joi că în ciuda sentimentului de siguranță pe care-l oferă campania

de vaccinare anti-covid, majoritatea ţărilor din Europa rămân ”vulnerabile” pe perioada pandemiei de coronavirus.

OMS. Vaccinarea anti-covid creează un „fals sentiment de siguranță”

Numărul infectărilor şi cel al deceselor asociate COVID-19 a scăzut în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, potrivit dpa, cifrele sunt “prea mari”, a afirmat Hans Kluge.

„Există o linie subţire între speranţa unui vaccin şi un fals sentiment de siguranţă”, a subliniat reprezentantul OMS.

Ţările ar trebui să urmărească atent focarele de coronavirus şi răspândirea în comunitate a tulpinilor mai transmisibile.

Este vorba de tulpinile descoperite în Marea Britanie şi Africa de Sud. Începând cu data de 10 februarie, 17 state şi teritorii din regiunea europeană a OMS au avut o incidenţă în 14 zile de peste 400 de cazuri la 100.000 de locuitori.

OMS. Doar 1,5% din populația Europei s-a vaccinat până în prezent

Astfel, şeful OMS Europa a avertizat că relaxarea “prea rapidă” a restricţiilor riscă să pună în pericol “avansul obţinut cu greu”.

„Deciziile de ridicare a restricţiilor sociale şi de sănătate publică trebuie susţinute cu date, pe baza evaluării epidemiologice şi a capacităţii sistemului de sănătate”,

a declarat acesta.

În ceea ce priveşte statisticile privind vaccinarea anti-covid, Kluge a precizat că 7,8 milioane de persoane au fost imunizate cu cele două doze de vaccin în 29 din cele 37 de ţări din Europa care au început vaccinarea. Acesta a ținut să precizeze că cei aproape 8 milioane de oameni reprezintă “echivalentul a doar 1,5% din populaţie”.

„Vaccinarea grupurilor prioritare salvează deja vieţi. Amploarea implementării vaccinării este imensă, iar inoculările vor necesita timp”, a mai spus Hans Kluge.

Ultimele stiri

Parteneri