Din cuprinsul articolului
Organizaţia profesională a medicilor din Franţa denunţă reintegrarea directă a studenţilor instruiţi în străinătate, argumentând prin faptul că această măsură ar altera nivelul profesional în favoarea celor cu rezultate mediocre.
Potrivit Ordinului Medicilor, se consideră că aceștia au ocolit procesul de selecție medicală și ar putea foarte bine să se reintegreze în facultățile franceze: un rezultat departe de a fi unanim.
În timp ce ministrul delegat pentru sănătate, Yannick Neuder, apără un proiect care vizează reintegrarea studenților la medicină care au plecat în străinătate pentru a se forma în programele de studii franceze, decanii, studenții și medicii se pronunță împotriva acestuia.
Pentru aceştia nu se pune problema de a deschide ușa celor care au ocolit procesul de selecție francez, adesea plătind pentru o formare costisitoare în afara Franței.
Într-un comunicat de presă comun, semnatarii au tras un semnal de alarmă: potrivit lor, reintegrarea acestor studenți, ale căror rezultate sunt adesea „mediocre”, în timpul studiilor ar submina echitatea sistemului și nu ar garanta în niciun fel viitori medici competenți.
„Rezultate mediocre”
Tonul este ferm, frontul unit: Consiliul Național al Ordinului Medicilor (CNOM), Conferința Decanilor Facultăților de Medicină (CDD) și Asociația Națională a Studenților de Medicină din Franța (ANEMF) se opun categoric proiectului.
O măsură „nedreaptă și inechitabilă”, denunță aceștia, acuzându-i pe acești studenți că au vrut să „evite calea normală”a selecției exigente din primul an de studii franceze. Conform celor mai recent date publicate de Ministerul Educației Naționale în 2024, în Franța, rata de succes în primul an de facultate de medicină este de 23%.

Un alt argument invocat: saturația facultăților. În 2025, aproape 12.000 de studenți vor frecventa școli cu internat. „Fiecare loc oferit unui student ca parte a unei reveniri anticipate va veni în detrimentul unui loc în programa școlară normală”, explică semnatarii comunicatului, potrivit etudiant.lefigaro.fr.
Luptă împotriva exodului cadrelor medicale
Acest proiect de reintegrare este condus de Yannick Neuder, ministrul delegat pentru sănătate, care l-a plasat printre prioritățile sale cheie încă din mandatul său în Adunarea Națională, iar Parlamentul a adoptat definitiv proiectul de lege în iulie 2025.
Textul prevede un mecanism care să permită anumitor studenți francezi formați în Europa să se reintegreze mai devreme în sistemul universitar național, fără a aștepta examenul de internship.
Obiectivul este încurajarea viitorilor medici să revină la practică în Franța, care se confruntă cu un exod al cadeor medicale calificate. Prin facilitarea revenirii acestor studenți, guvernul speră să consolideze rețeaua teritorială de îngrijiri medicale.
Cu toate acestea, asigură semnatarii, „revenirea acestor studenți la medicină din anul IV va avea un impact asupra numărului de profesioniști care practică doar în cel mai scurt timp de 7 ani (durata stagiului de practică plus stagiul de practică), ceea ce nu rezolvă în niciun fel problema accesului la îngrijire, care este o problemă imediată”.
Conform unui sondaj realizat de Quotidien du Médecin, publicat în mai 2024, cel puțin 5.000 de francezi studiază în prezent medicina în străinătate, peste jumătate dintre ei în România. Alții sunt răspândiți între Belgia, Germania, Malta, Elveția și Spania.