Categories: Stil de viaţă

Osteoporoza, afecţiunea oaselor fragile. Cât de importantă este alimentaţia pentru sănătatea sistemului osos

Osteoporoza este o afecţiune a oaselor fragile, care constă în demineralizarea lor şi care favorizează creșterea riscului de fracturi. Situația se acutizează când, odată cu înaintarea în vârstă, organismul nu mai absoarbe așa cum ar trebui calciul şi nu mai produce o cantitate suficientă de vitamina D, care să-i faciliteze asimilarea.

Osteoporoza deteriorează prematur țesutul osos fragilizând oasele, dar printr-o alimentație corectă și o viață echilibrată putem putem preveni această afecțiune.

Nivelul de estrogeni, hormoni protectori ai ţesutului osos, scade după varsta de 40 de ani,iar masa osoasă se reduce lent. De asemenea, după instalarea menopauzei, această pierdere graduală crește.


Factori de risc

cazuri de osteoporoză în familie

alimentație deficitară (carență de calciu sau de vitamina D)

menopauză precoce (înainte de vârsta de 45 de ani)

anumite tratamente (cu cortizon sau specifice cancerului de sân, radioterapia etc.)

fumatul și consumul frecvent de alcool

sedentarismul

obezitatea

Atunci când ai 50 de ani și te confrunți cu unul dintre acești factori de risc este recomandată densitometria osoasă, o investigație simplă, nedureroasă, prin care se măsoară densitatea oaselor.

Un stil de viață echilibrat și o alimentație sănătoasă asigură o stare bună a sistemulului osos. Foarte important este să-i asiguri organismului necesarul zilnic de calciu: 1.000 – 1.200 mg.

Meniul alimentat trebuie să fie bogat în calciu: lactate proaspete și fermentate, legume verzi (varză, fasole, conopidă, broccoli), seminţe de in, nuci (sunt surse de proteine vegetale valoroase, minerale și acizi graşi esenţiali), soia (fitoestrogenii din soia inhibă resorbţia osoasă), portocale, banane și prune (conțin potasiu și magneziu), pește oceanic (macrou, hering, somon, sardine), pâine de secară și cereale integrale minimal procesate (sunt surse de magneziu, fier, fibre și vitamine).

Pentru fixarea calciului sunt însă necesare vitaminele D, A, C şi K; acizii graşi esenţiali din uleiul de peşte şi din peşte; alte microelemente, cum ar fi zincul, cuprul, siliciul, fluorul, manganul, borul, fierul.

De asemenea, trebuie evitat un consum prea mare de sare de bucătărie (peste 2 g/zi), pentru că favorizează eliminarea calciului în urină, alimentele care împiedică asimilarea calciului, precum ceaiul negru și verde, cafea, băuturi cu cafeină, carne grasă, mezelurile, cârnaţii ori pateurile din carne, deoarece acestea conțin fosfaţi, grăsimi saturate, conservanţi ori nitriţi, care generează metaboliţi toxici, brânzeturile topite, care conțin săruri de fosfor.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

2 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

2 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

3 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

3 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

4 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia