Categories: Ştiri sănătate

Otrava din corp care provoacă boli grave, chiar şi cancer. 92% dintre europeni sunt expuşi acestui risc (STUDIU)

Din cuprinsul articolului

Bisfenolul A (BPA), unul dintre principalii perturbatori endocrini, este prezent în 92% din organismul europenilor şi reprezintă un potenţial pericol pentru sănătatea acestora.

„În cadrul unei iniţiative recente de biomonitorizare umană, HEM4EU, BPA a fost detectat la 92% dintre participanţii adulţi din unsprezece ţări europene”, relevă datele unui studiu al Agenţiei Europene de Mediu (AEM) citat de AFP.

Bazându-se pe un studiu realizat în aprilie de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), care a revizuit drastic în scădere doza zilnică maximă de bisfenol A considerată sigură pentru consumatori, AEM, cu sediul la Copenhaga, consideră că „în cele 11 ţări care au participat la iniţiativa de biomonitorizare a BPA, nivelul de depăşire a variat între 71% şi 100%”.

Risc mare de cancer și infertilitate

Bisfenolul A, omniprezent de mult timp în numeroase produse, precum sticlele de plastic, este suspectat de a fi legat de o gamă largă de boli, cancer de sân, infertilitate etc., din cauza perturbărilor hormonale pe care le provoacă.

În unele ţări, cum ar fi Franţa, BPA este acum interzis în recipientele alimentare. Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au restricţionat utilizarea acestuia şi iau în considerare restricţii mai drastice, deşi acestea nu au fost încă puse în aplicare.

Dezbaterile se axează pe doza la care bisfenolul A este cu adevărat periculos. EFSA consideră că doza este mult mai mică decât se credea anterior: a împărţit-o cu 20.000 faţă de o evaluare anterioară, opinie contestată de o altă agenţie, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

sursa foto: snl.no

Pentru organismul european de supraveghere a mediului, însă, nu există nicio îndoială că expunerea la BPA „depăşeşte cu mult nivelurile acceptabile de siguranţă pentru sănătate, reprezentând un potenţial risc pentru sănătatea a milioane de oameni”.

Acest produs şi doi dintre înlocuitorii săi (bisfenol S şi F) au fost măsuraţi între 2014 şi 2020 în urina a 2.756 de adulţi din 11 ţări. Nivelurile au depăşit cel mai puţin pragurile în Elveţia, în proporţie de 71%, în timp ce în Franţa, Luxemburg şi Portugalia le-au depăşit în 100% din cazuri, relatează AEM. Este probabil ca, în realitate, toate cele 11 ţări să aibă rate de depăşire de 100% a nivelurilor de expunere peste pragurile de siguranţă”, a avertizat agenţia, potrivit sursei citate de News.ro.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

7 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

8 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

8 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

9 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

9 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

10 ore ago

Citeste si: