Categories: Ştiri sănătate

Zile suplimentare de concediu pentru cadrele medicale. Ce prevede noul Contractul Colectiv de Muncă din Sănătate, aplicabil în toate unităţile sanitare (DOCUMENT)

Contractul Colectiv de Muncă din Sănătate (CCMS) este de acum aplicabil în toate unităţile sanitare, anunţă Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, potrivit căreia că noul contract prevede, printre altele, concediul suplimentar de odihnă sau pauza de masă pentru cadrele medicale care lucrează în ture.

Astfel, noul Contract Colectiv de Muncă la nivel de sector de negociere colectivă Sănătate (CCMS) pentru perioada 2023-2025 a intrat în vigoare cu data de 11 septembrie 2023 şi are o valabilitate de doi ani de zile.

DOCUMENT INTEGRAL.

„Este important de subliniat că, odată cu înregistrarea şi publicarea conţinutului acestui contract, acesta devine aplicabil în toate unităţile sanitare publice şi pentru toţi angajaţii din domeniul sănătăţii”, anunţă organizaţia sindicală.

Sursă foto: Spitalul Județean Constanțța, Serviciul UPU

Reglementări în noul Contract de Muncă

– Drepturile suplimentare pentru concediul de odihnă: Acest contract recunoaşte drepturile angajaţilor din sănătate la concediu de odihnă suplimentar pentru vechime în muncă, fidelitate şi condiţii de muncă.

– Pauza de masă pentru angajaţii care lucrează în ture: CCMS recunoaşte pauza de masă de 30 de minute ca timp de lucru, inclusă în timpul programului de lucru, prin recunoaşterea schimbului de tură ca timp de lucru.

– Recuperarea şi plata orelor suplimentare: Contractul reglementează recuperarea orelor suplimentare efectuate şi nerecuperate sau neplătite, inclusiv programarea acestora prin intermediul graficului de lucru.

– Calculul indemnizaţiei de concediu de odihnă: Acest CCMS stabileşte că indemnizaţia de concediu de odihnă trebuie să includă şi drepturile salariale aferente indemnizaţiei de hrană.

– Principii pentru salarizare şi echitate: CCMS include principii menite să apere drepturile esenţiale ale angajaţilor din sectorul public de sănătate şi să crească gradul de echitate al salarizării

– Armonizarea vieţii profesionale cu viaţa personală: CCMS conţine o anexă dedicată acestui aspect, care cuprinde drepturi specifice privind flexibilizarea timpului de lucru.

– Mecanism de apărare a angajaţilor: Contractul stabileşte un mecanism pentru apărarea angajaţilor împotriva abuzurilor prin procedura obligatorie aplicabilă cercetării disciplinare prealabile.

– Protecţie împotriva discriminărilor şi hărţuirii: CCMS include un sistem complex de protecţie a angajaţilor împotriva discriminărilor, hărţuirii fizice şi morale, şi mobingului, promovând evaluarea periodică a riscului de epuizare profesională a lucrătorilor.

Potrivit sursei citate de News.ro, acestea sunt doar câteva dintre aspectele esenţiale reglementate de noul Contract Colectiv de Muncă din Sănătate, care marchează o etapă semnificativă în îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi a drepturilor angajaţilor din sănătate.

Recent Posts

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

22 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

51 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

o oră ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică