Categories: Ştiri sănătate

Pacienți cu handicap supuși unor tratamente greu de imaginat într-un spital din Vaslui. „Erau obligați să stea acolo 7 zile cu un pat și o găleată”

Pacienții cu handicap din cadrul spitalului Mălăiești din județul Vaslui sunt ținuți în condiții inumane în cazul în care nu sunt „cuminți”. Aceștia sunt ținuți timp de șapte zile într-o cameră cu un singur pat și cu o găleată pe post de toaletă. Cu toate acestea, angajații susțin că nimic nu este inuman în acest tip de tratament.

Cei 52 de pacienți cu dizabilități au vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani și fac parte dintr-o categorie vulnerabilă de persoane, fără venituri, familie sau locuință.

Condițiile privind tratarea pacienților din centrul de recuperare și reabilitate neuropsihică din satul Mălăiești, județul Vaslui a ieșit la iveală în urma unei vizite a echipei Consiliului de Monitorizare a implementării convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Întregul raport poate fi consultat AICI.

Raportul instituției a scos la iveală o mulțime de probleme structurale, de la lipsa autorizației de funcționare și cea de personal, la folosirea izolării prelungite ca metodă de pedeapsă sau tratament pentru pacienții agitați.

„Din declarațiile celor de acolo, inclusiv recunoscând de personalul medical și toți cei care erau prezenți la acel moment șefă de centru, toți de acolo, au spus că acea cameră este folosită pentru pedepsirea beneficiarilor.

Pedeapsa aplicată era câteva zile să stea acolo fără nimic”, a declarat președintele Consiliului de Monitorizare, Gabriel Botnariu.

Camera în care erau pedepsiți „pacienții zgomotoși” timp de 7 zile este formată dintr-un pat, o găleată pe post de toaletă și o chiuvetă pusă de formă, întrucât nu sunt montate țevi.

Pereții sunt găuriți, mai multe bucăți de faianță și gresie sunt desprinse, toaletele și bucătăriile sunt murdare și o mare parte din mobilă este ruptă. Angajații spun însă că pacienții nu au fost niciodată tratați inuman, așa cum reiese din raport.

Cei 26 de bărbați și 26 de femei, majoritatea cu handicap psihic sunt îngrijiți de trei lucrători sociali și 23 de infirmiere. Medicii psihiatri sau psihologii lipsesc din centru.

Recent Posts

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă

Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…

14 minute ago

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

44 de minute ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

o oră ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

2 ore ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

2 ore ago

RUGĂCIUNE puternică în VINEREA MARE pentru noroc şi iertare de păcate

În Vinerea Mare dinaintea Învierii Domnului Iisus Hristos credincioşii creştin-ortodocşi ţin post negru şi se…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic