Din cuprinsul articolului
Pacientii cu afectiuni oncologice primesc servicii stomatologice printr-un protocol medical dedicat. Astăzi, 28 mai 2025, o clinică cu renume a anunță lansarea serviciilor stomatologice adresate pacienților oncologici, într-o abordare unitară a tratamentului medical dedicat acestora, în Hubul Oncologic Pallady, parte a Campusului Medical Pallady.
Printr-un protocol stomatologic diferit (Protocolul Dr. Leahu), adaptat protocolului medical oncologic și printr-o infrastructură de spital dentar, Regina Maria Dental Clinics Pallady le oferă pacienților un parcurs terapeutic complet și eficient și completează serviciile de tratament și control al afecțiunii oferite de medicii specialiști din Campusul Medical Pallady. Printr-o integrare complexă și necesară a serviciilor medicale oncologice și serviciilor stomatologice, această abordare structurată este o premieră pentru România.
Pacienții cu afecțiuni oncologice nu pot fi lipsiți de tratament stomatologic, iar particularitatea în cazul lor este că protocolul stomatologic este extrem de strict, iar serviciile dentare se efectuează cu dublu rol.

Pe de o parte, acestea sunt necesare înaintea tratamentelor oncologice, fiind esențiale în proces, prin eliminarea factorilor agravanți. Ideal, acestea se efectuează cu o săptămână sau 10-14 zile în avans în cazul tratamentelor chirurgicale, pentru asigurarea sănătății orale înaintea tratamentului recomandat de medicii specialiști.
Potrivit cercetărilor medicale actuale, care analizează interrelația dintre sănătatea orală și sănătatea sistemică, sănătatea orală are un impact semnificativ asupra stării generale de sănătate a pacienților oncologici. Problemele dentare netratate pot crește riscul de infecții și complicații în timpul tratamentului oncologic, afectând calitatea vieții și chiar rezultatele tratamentului.
Evaluarea pre-terapeutică se concentrează pe consultul stomatologic și asigurarea igienei orale, ca măsură proactivă efectuată cu scopul reducerii încărcăturii microbiene orale și îmbunătățirii igienei orale generale, minimizând, astfel, riscul de infecții în timpul tratamentelor oncologice imunosupresoare.
Astfel, identificarea și rezolvarea problemelor dentare (leziuni carioase, dinți irecuperabili/focare dentare, xerostomie, pulpită acută, boală parodontală care poate fi un factor declanșator pentru multiple alte afecțiuni etc.), precum si educația și explicarea fenomenelor care vor urma tratamentelor oncologice și care pot impacta cavitatea orală sunt foarte importante.
Tratamentele stomatologice
Pe de altă parte, tratamentele stomatologice sunt necesare și în timpul tratamentului sau post-tratament oncologic, pentru rezolvarea impactului invaziv al chimioterapiei sau radioterapiei asupra sistemului oro-dentar. De exemplu, în timpul tratamentului oncologic, fără întreruperea acestuia, sunt posibile consultul stomatologic, tratamentul endodontic, odontologic, protetic și detartrajul supragingival. Însă, în cazul extracțiilor, procesul de evaluare este complex și implică analize, dialogul continuu cu medicul oncolog, iar decizia efectuării procedurii și momentul sunt alese în funcție de tipul de terapie – procedura este posibilă într-un moment precis între curele de chimioterapie, însă nu se practică în timpul radioterapiei.
„Pe lângă desfășurarea celui mai amplu program de prevenție privind sănătatea dentară, cu peste jumătate de milion de abonați pentru care asigurăm servicii de profilaxie, o direcție importantă pentru noi în acest moment este aceea de dezvoltare a protocoalelor medicale stomatologice adresate pacienților cronici și oncologici și asigurarea sănătății dentare a acestora.
Pentru persoanele diagnosticate cu cancer, modul de lucru este fundamental diferit, extrem de riguros și necesită o abordare multidisciplinară, împreună cu medicii specialiști. Din cauza complexității în gestionarea reacțiilor pacienților, tratamentul este inaccesibil pentru acești pacienți în stomatologia din România. Este momentul să începem să practicăm o stomatologie medicală și să deschidem serviciile stomatologice și către pacienții oncologici pentru care sănătatea orală este crucială in prevenirea complicațiilor, precum și pentru asigurarea normalității post tratament oncologic. Protocolul nostru de lucru nu se rezumă la un set strict de proceduri și la un tratament oferit corect astăzi. Este o promisiune făcută fiecărui pacient oncologic de a primi o soluție personalizată, rapidă și sigură, cu rezultate care îi vor schimba viața.”, declară Dr. Ionuț Leahu, CEO și cofondator Regina Maria Dental Clinics.
Potrivit datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății pentru 2022, incidența afecțiunilor oncologice este de aproximativ 20 de milioane de noi cazuri, cu un top dat de cancerul de plămâni, sân și colorectal, iar rata mortalității este la aproximativ jumătate dintre pacienții afectați la nivel global. Europa este afectată în proporție de 20% din numărul total, atât ca incidență, cât și ca rată de mortalitate, iar ca prevalență, este la un procent de 25%. În România, potrivit informațiilor, numărul de cazuri noi este de aproximativ 105 000, cu o rată de mortalitate la aproximativ jumătate și risc de a dezvolta cancer până în 75 de ani de 28%.
„Pe fondul creșterii incidenței afecțiunilor oncologice de la an la an, cu atât mai important este rolul nostru, fiind printre puținele specialități medicale care stau alături de oameni pe tot parcursul vieții și, de multe ori, fiind primii care vedem semnele care indică nereguli la nivelul cavității orale sau, mai grav, prezența cancerului oral, având experiența și vizibilitatea în zona maxilo-facială. De aceea, considerăm că trebuie să ducem avantajul posibilității de detectare mai departe, într-o abordare integrată de tratament și control, alături de medicii specialiști din Rețeaua de Sănătate Regina Maria”, adaugă Dr. Ionuț Leahu.