Pancreatita, regim alimentar și cele mai bune ceaiuri

Pancreatita, regim alimentar și cele mai bune ceaiuri.

Pancreatita reprezintă inflamația pancreasului, care, după ficat, este a doua cea mai mare glandă a sistemului digestiv. În cazul în care suferi de această afecțiune, este recomandat să consumi anumite ceaiuri cu efecte uimitoare în cazul pancreatitei. Și deși aceste ceaiuri nu vor vindeca boala, ele vin în completarea tratamentului, potențându-i efectele.

 

Aceasta inflamație poate fi o complicație a calculilor biliari, dar poate fi cauzată și de consumul de alcool, de anumite infecții virale sau de enzimele digestive.

  • În urma unor infecţii bacteriene sau cu anumiți viruși, precum pneumococi sau streptococi și care pot duce la stări de dizenterie sau septicemie, poate apărea pancreatita acută.  Evoluţia bolii este benignă şi are vindecare relativ rapidă.
  • Pancreatita acută hemoragică duce la dereglarea mecanismului de apărare, permiţând enzimelor din interiorul pancreasului să distrugă ţesutul glandei. Pot să apară leziuni edematoase, necrotice şi hemoragice, cel mai adesea la bărbaţii alcoolici cu vârste între 35-50 de ani.
  • Pancreatita cronică este o inflamația persistentă a pancreasului, care afectează funcția endocrină și cea exocrină.

Pancreatita. Cele mai bune ceaiuri

În cazul celorcare suferă de pancreatită se recomandă regimul alimentar și vitamina E, care este un neutralizant al toxicilor radicalilor liberi ai oxigenului, vitamina B12 și vitamina PP. În plus, potrivit bzi.ro, se pot apela la mai multe ceaiuri care au efecte benefice în cazul afecţiunilor pancreasului.

Ceaiul de urzică

Urzica stimulează secrețiile pancreatice și tocmai de aceea este recomandata mai ales în insuficiența pancreatică.

  • Se recomandă consumul ceaiului de urzică de 2-3 ori pe zi, timp de o lună.
  • Ceaiul se prepară punând la infuzat 1-2 linguri de frunze proaspete în 250 ml de apă clocotită.

Ceaiul de ghimbir

Ghimbirul este un condiment care ajută la reducerea inflamației de la nivelul pancreasului. Acesta reduce durerea provocată de pancreatită datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante.

  • Pentru prepararea ceaiul de ghimbir aveți nevoie de o bucată de rădăcină de ghimbir, pe care să o puneți la fiert într-o cană de apă. Ceaiul se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute, apoi se lasă la răcit, acoperit, timp de aproximativ 10 minute.
  • Dacă gustul de ghimbir vă deranjează, se poate dăuga miere de albine în ceai.

Ceaiul de anghinare

Anghinarea stimulează funcția pancreasului, favorizând și eliminarea toxinelor de la nivelul acestui organ.

  • Pentru prepararea ceaiului de anghinare trebuie fierte 15 frunze de anghinare în două căni cu apă aproximativ 5-10 minute. După ce se strecoară se lasă la răcit înainte de a-l bea.
  • Este recomandat consumul a două căni de ceai de anghinare zilnic, timp de o lună de zile.

Ceaiul de anason

O altă plantă cu efecte uimitoare în cazul pancreatitei este anasonul. Acesta stimulează funcțiile pancreasului și îmbunătățește digestia. În cazul acestui ceai este recomandată o cură de o lună, în care se beau câte două câni de ceai de anason zilnic. Atenție!!! Trebuie avut grijă ca acest ceai să fie băut întotdeauna înainte de masă.

  • Pentru prepararea ceaiului de anason se recomnadă o infuzie din 10 grame semințe pisate și 250 ml de apă clocotită. După ce se lasă la infuzat aproximativ 15 minute, se bea o cană pe zi.
  • Această cană de ceai de ananson nu trebuie să fie băută toată odată, ci pe parcursul întregii zi.
  • Este recomandat ca acea cană de ceai să fie împărțită în trei părți și consumate fiecare înainte de fiecare masă principală.

Regimul alimentar în cazul pancreatitei. Alcoolul, mâncărurile grase și zahărul, strict interzise!

Pancreasul nu suportă o alimentaţie excesivă cu mâncăruri gătite cu grăsime, carne roşie, produse zaharoase rafinate, sucuri sintetice, ciocolată, cafea şi, mai ales, alcooluri. Continuarea consumului de alcool intensifică durerile abdominale şi apare pericolul unor complicaţii grave.

Pancreasul poate fi dezintoxicat printr-un consum sistematic de:

  • legume proaspete: spanacul, urzicile tinere, roșiile, vinetele, varza, conopida, castraveţii. Au capacitatea de a stimula funcţiile pancreatice.
  • fructe: cireşele, piersicile, caisele, merele, prunele, gutuile, lămâile, portocalele, mandarinele, bananele sau nucile. Pot fi consumate proaspete sau în sucuri naturale, băute dimineaţa pe stomacul gol, în cure de câte 8 zile.

În continuare, tratamentul pancreatitelor utilizează diferiţi compuşi antioxidanţi (vitaminele C şi E, caroten şi seleniu), luând câte o capsulă pe zi, timp de 5 zile pe săptămână.

Este indicat ca raţia alimentară să fie fracţionată zilnic în 5-6 mese mici de zi, uşor de digerat, pentru a nu suprasolicita funcţiile pancreasului bolnav.

Hrana se mestecă foarte bine pentru a stimula salivaţia. Aceasta este foarte importantă în cazul insuficienţei pancreatice, când digestia este deficitară şi determină o malnutriţie generală.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

3 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

4 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

4 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

5 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

5 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

6 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică