sâmbătă, iulie 2, 2022

Beneficiile incredibile pentru sănătate ale ceaiului de urzică. Înmuierea frunzelor uscate și consumul de ceai datează de mii de ani. Se crede că își are originea în China, unde a fost utilizat medicamentos. Astăzi, oamenii beau ceai din mai multe motive, inclusiv gustul, proprietățile stimulante sau calmante și beneficiile pentru sănătate. Un ceai de plante popular este ceaiul de urzică.

Te-ar mai interesa: Testul simplu care îți spune cât de mult vei avea ...

Ce este urzica?

Urzica este un arbust care provine din nordul Europei și din Asia. Numele său științific este Urtica dioica. Planta se mândrește cu frunze frumoase, în formă de inimă și flori galbene sau roz, dar tulpina este acoperită de fire mici, rigide, care eliberează substanțe chimice usturătoare la atingere.

Frunzele, tulpina sau rădăcina de la planta de urzică pot fi zdrobite și transformate în pulberi, tincturi, creme, ceaiuri și multe altele. În timp ce oamenii îl folosesc de secole ca medicament pe bază de plante, cercetările moderne susțin, de asemenea, multe dintre beneficiile potențiale pentru sănătate ale urzicii și ale ceaiului de urzică.

Te-ar mai interesa: Simptome de deficit de vitamina B12: semnul de ave...

  1. Sănătatea căilor urinare

Urzica poate ajuta la eliminarea bacteriilor dăunătoare din tractul urinar. Acest lucru poate aduce beneficii persoanelor care suferă de afecțiuni urinare, cum ar fi hiperplazia benignă de prostată (BPH). BPH provoacă o prostată mărită la bărbați. Acest lucru poate provoca durere sau alte probleme la urinare.

Potrivit unui studiu din 2013, bărbații cu HPB care au luat extract de urzică au avut mai puține simptome clinice decât cei care nu au făcut-o.

Te-ar mai interesa: Avertisment privind ploșnițele de pat: Cum să ține...

Urzica poate ajuta, de asemenea, la susținerea oricăror medicamente pe care le luați pentru infecții sau afecțiuni legate de tractul urinar. Discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră despre eventualele interacțiuni dintre remedii pe bază de plante și medicamente pe care le luați.

  1. Artrita și durerea

Urzica a fost folosită în mod istoric pentru a trata durerea și mușchii dureroși, în special în legătură cu artrita. Fundația pentru artrită sugerează că ceaiul de urzică poate reduce, de asemenea, asocierea inflamației și durerii cu osteoartrita.

Te-ar mai interesa: Când este OBLIGATORIU să bem APĂ și DE CE?...

  1. Managementul glicemiei

Urzica a arătat unele efecte promițătoare asupra nivelului de glucoză din sânge. Poate ajuta pancreasul să producă sau să elibereze mai multă insulină, hormonul care scade glicemia.

Într-un studiu din 2013, extractul de frunze de urzică a scăzut glicemia și A1C la un grup de persoane cu diabet de tip 2 care luau insulină, precum și medicamente pentru diabet pe cale orală.

  1. Puterea polifenolilor

Urzica este bogată în substanțe chimice vegetale numite polifenoli. O revizuire a cercetărilor privind polifenolii sugerează că acești compuși puternici pot juca un rol în prevenirea și gestionarea bolilor cronice legate de inflamație, cum ar fi diabetul, obezitatea, cancerul și bolile de inimă.

Te-ar mai interesa: ATENȚIE la durerile de picioare! Pot semnala afecț...

În special, polifenolii din extractul de urzică au arătat un potențial interesant pentru tratarea cancerului de sân și a cancerului de prostată. Plantele precum urzica conțin, de asemenea, antioxidanți puternici, care sunt substanțe care protejează organismul de îmbătrânire și de deteriorarea celulelor.

Cum se pregătește ceaiulul de urzică

Puteți cumpăra ceai de urzică  vrac sau în pungi de ceai, dar puteți crește sau recolta frunzele chiar și dumneavoastră. Cu frunze proaspete, experimentați cu raportul dintre urzică și apă pe care îl preferați, dar o referință generală este de două căni de apă pentru fiecare cană de frunze. Iată cum:

  • Adăugați apă la frunze.
  • Aduceți apa la stadiul de  fierbere.
  • Opriți aragazul și lăsați să stea la infuzat timp de cinci minute.
  • Se toarnă amestecul printr-un filtru mic.
  • Adăugați un pic de miere, scorțișoară sau stevia, dacă doriți.

Consumați doar o ceașcă de ceai de urzică pentru a vă asigura că nu aveți nicio reacție la acesta.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private