Sari la conținut

Sănătatea pancreasului. Ce alimente trebuie să eviți și ce alimente sunt benefice pentru acest organ?

pancreas, organ vital
Sursă foto: Pixabay
Semne ale unui pancreas bolnav

Pancreasul este un organ esențial pentru sănătatea generală a organismului. Acesta are două funcții importante care contribuie la eliberarea unor enzime și a unor hormoni cu rol în digestie. Fără acesta, corpul nostru nu ar putea funcționa în mod corespunzător. De aceea, este necesar să știi cum să protejezi sănătatea pancreasului și cum să eviți alimentele care îi fac rău.

Alimentația este un factor crucial în determinarea sănătății pancreasului. Anumite alimente pot dăuna acestui organ, în timp ce anumite produse sunt indicate pentru a-i menține funcțiile.

În linii mari, este bine să privilegiezi hrana cât mai puţin procesată, să consumi fructe şi legume, să te hidratezi corespunzător. Evită excesul de zahăr, de carne roşie, prăjeli şi grăsimi animale, scrie Click! Sănătate.

Ce alimente mănânci pentru a menține sănătatea pancreasului?

  • Unele legume şi fructe pot oferi efect protector contra bolilor pancreatice.
  • Unele substanţe din usturoi (compuşii de sulf, arginina, seleniul) protejează ţesutul pancreatic. Un studiu american a arătat că persoanele care consumă des usturoi au un risc cu 54% mai mic de a face cancer pancreatic.
  • Iaurtul natural este sursă de probiotice, care susţin digestia şi pot ţine la distanţă cancerul pancreatic.
  • Spanacul. Specialiştii de la Institutul German de Nutriţie Umană Potsdam-Renbruecke recomandă consumul de spanac pentru sănătatea pancreasului.
  • Broccoli. Compuşii din legumele crucifere (broccoli, varză) ajută la inhibarea celulelor pancreatice.
  • Nucile. Un consum frecvent de nuci poate preveni rezistenţa la insulină şi apariţia diabetului de tip 2.

De asemenea, carnea de vită, curcan, pui, peştele fără grăsime, uleiul de măsline, supele de legume, albuşul, cartofii, spanacul, conopida, salata verde, fructele coapte, brânza de vaci degresată, iaurtul degresat, pâinea neagră sau graham, pastele cu legume, grişul, macaroanele, checul, budinca sunt alimente permise în pancreatite, dacă ai fost deja diagnosticat cu o astfel de afecțiune.

Alimente de evitat

  • carne de porc și derivate (mezeluri, șuncă, preparate procesate)
  • afumături
  • prăjeli
  • conserve
  • pâine proaspătă
  • maioneză
  • murături
  • ciocolată
  • icre
  • frișcă
  • cașcaval
  • dulciuri concentrate
  • alcool

Toate acestea sunt alimente pe care ar trebui să le eviți pentru a menține sănătatea pancreasului dacă ai fost diagnosticat cu o afecțiune asociată. De asemenea, poți preveni bolile de pancreas limitând consumul acestor produse și produselor intens procesate, în general.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel