Din cuprinsul articolului
Părintele Calistrat Chifan, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați duhovnici din România, a vorbit recent despre un păcat major pe care oamenii îl comit frecvent, fără să conștientizeze gravitatea lui. Mesajul transmis de la Mănăstirea Vlădiceni a stârnit interes și reflecție în rândul credincioșilor.
Potrivit părintelui, cel mai mare păcat pe care Dumnezeu nu îl suportă este judecarea sufletului altuia, fără a avea cunoașterea sau înțelegerea reală a trăirilor acelui om.
El a explicat că deși unele comportamente, precum mâncatul în exces sau un temperament mai vesel, nu sunt neapărat păcate grave, arogarea dreptului de a interpreta viața interioară a altuia este o formă de mândrie și lipsă de iubire creștină.
„Sunt lucruri, cum spune Apostolul Pavel, care ne sunt ingaduite, dar nu folosesc! De exemplu, faptul ca un om mananca mai mult, nu-i nici o pacat, e mai lacom. Faptul ca un om mai bea, nu e un pacat, dar aici nu ma refer la betie, ci la modul de consuma. Faptul ca un om este mai distrat, mai hatru, nu este un pacat.
Singurul pacat fundamental cu care ne gresim inaintea lui Dumnezeu este atunci cand noi suntem cu mintea incremenita. Adica, ne cramponam in cateva mici care nu ne folosesc.
Cel mai mare pacat, pe care nu-l suporta Dumnezeu, este sa judecati tu problemele cuiva, din sufletul lui, cu mintea ta! Fara ca sa-i cunosti sufletul! Nici duhovnicul, cat este de duhovnic, nu stie niciodata tot ce este in sufletul unui crestin”, a spus parintele Calistrat.
Despre căsătoria târzie și atracția sufletească

Într-o altă intervenție recentă, părintele Calistrat a atins și un subiect delicat legat de familie și căsătorie. El a atras atenția asupra tendinței actuale a tinerilor de a amâna căsătoria până după vârsta de 30 de ani, considerând acest lucru o greșeală frecventă.
„În anii ’70, ’73, ’75 până în ’80, fata, dacă trecea de 18 sau 19 ani, deja era o nenorocire, era bătrână. Ce era în această tradiție rămasă naturală? Te mărită și te însoară cât ești numai foc și pară și să ai tot ce-are o floare, și parfum, miros, culoare.
Deci în momentul în care tu auzi un „te iubesc”, tresari, te-a pupat un băiat, tremuri, vezi un băiat frumos, îți sclipesc ochii. Normal că la 30 de ani nu o să mai ai atracția trupească sau sufletească, pe care ai avut-o în tinerețe, când aveai 18, 19 sau 20. De aceea, cele mai frumoase căsătorii și cele mai reușite sunt în vremea studenției”, a spus părintele Calistrat Chifan.
El a susținut că în perioada tinereții, oamenii sunt mai deschiși emoțional, mai sinceri și mai capabili de a forma legături autentice. În plus, părintele consideră că atunci când o relație este grăbită sau lipsită de profunzime, aceasta se poate destrăma ușor.
Părintele Calistrat le recomandă tinerilor să trateze cu seriozitate iubirea și căsătoria, dar și să înțeleagă importanța respectului de sine. El a menționat că, în trecut, fetele erau considerate „bătrâne” dacă nu se căsătoreau până la 18-19 ani, subliniind o schimbare profundă în valorile sociale actuale.