Sari la conținut

Pastă de dinți contaminată cu mercur și metale grele, substanțe extrem de toxice și cancerigene

Sursă foto: Getty Images

O nouă cercetare realizată de organizația Lead Safe Mama a scos la iveală un fapt îngrijorător: majoritatea pastelor de dinți disponibile pe piață sunt contaminate cu plumb și alte metale grele, inclusiv mercur, arsenic și cadmiu, substanțe extrem de toxice și cancerigene. Testele au fost efectuate pe 51 de mărci de pastă de dinți, iar rezultatele sunt alarmante: aproape 90% dintre acestea conțineau plumb, iar alte 65% conțineau arsenic, 50% mercur și 30% cadmiu.

Este un fapt cunoscut că plumbul poate cauza daune cognitive grave la copii, iar expunerea la acest metal poate duce și la afecțiuni renale, cardiovasculare și alte probleme de sănătate. La fel de periculoase sunt și mercurul, cadmiul și arsenicul, toate fiind substanțe cancerigene. Deși unele companii care produc paste de dinți au susținut că plumbul se găsește în cantități infime în mediu, experții în sănătate publică avertizează că niciun nivel de expunere la plumb nu este considerat sigur, mai ales pentru copii.

Tamara Rubin, fondatoarea Lead Safe Mama, a declarat că este „de neconceput” ca, în anul 2025, astfel de substanțe toxice să fie încă prezente în produsele de igienă personală. Rubin a început să investigheze prezența plumbului în pastele de dinți acum mai bine de 12 ani, când a lucrat cu familii ai căror copii aveau niveluri ridicate de plumb în sânge, iar elementul comun găsit a fost utilizarea unei mărci de pastă de dinți. Anul trecut, Rubin a folosit un instrument XRF pentru a detecta niveluri ridicate de plumb în pastele de dinți, iar rezultatele au fost atât de îngrijorătoare încât a lansat o campanie de crowdfunding pentru a trimite mostre de pastă de dinți la laboratoare independente pentru teste suplimentare, notează The Guardian.

Lipsa măsurilor din partea companiilor

Ce recomandă dentiștii pentru a avea un zâmbet de invidiat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Chiar dacă nivelurile de plumb detectate au depășit limitele impuse de statul Washington, multe dintre companiile implicate nu au luat măsuri pentru a elimina plumbul din produsele lor. În ciuda acestui fapt, unele branduri au emis notificări oficiale de „cease-and-desist” (încetare și desistare) către Rubin, care le-a ignorat și le-a publicat pe blogul său pentru a atrage atenția publicului.

Unele companii și-au apărat produsele afirmând că plumbul este o prezență naturală în mediul înconjurător, iar evitarea completă a acestuia ar fi imposibilă. Altele au minimizat îngrijorările, susținând că nivelurile detectate nu reprezintă un pericol semnificativ pentru consumatori.

Reglementările actuale și viitoare

În ceea ce privește legislația, Legea federală privind siguranța alimentelor pentru copii din 2024, aflată în prezent în așteptare în Congresul SUA, propune o limită de 10 părți per miliard (ppb) de plumb în alimentele pentru copii. În California, o limită chiar mai strictă, de 6 ppb, a fost deja impusă. Totuși, aceste reglementări nu se aplică pastelor de dinți, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la standardele de siguranță pentru produsele de igienă personală, în special cele destinate copiilor.

Majoritatea pastelor de dinți testate au depășit aceste limite de plumb, ceea ce a generat îngrijorări tot mai mari cu privire la siguranța acestor produse, în special pentru copii. Într-un moment în care publicul devine din ce în ce mai conștient de importanța siguranței produselor de igienă personală, aceste descoperiri subliniază necesitatea unor reglementări mai stricte și mai clare pentru a proteja sănătatea consumatorilor.

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel