Categories: Ştiri sănătate

Pastilele de iodură de potasiu rămân blocate. Rafila aruncă vina pe medicii de familie

Pastilele de iodură de potasiu rămân blocate.  În cazul unui atac nuclear venit din partea Rusiei, Antibiotice Iași a reușit să producă 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu. Recent însă,  Ministerul Sănătății a schimbat strategia în ceea ce privește distribuirea pastilelor de iodură de potasiu.

Secretarul de stat Tiberius Brădăţan, Ministerul Sănătății a decis ca pastilele de iodură de potasiu să fie distribuite populației doar în caz de accident nuclear.

Ministerul Sănătății s-a răzgândit

Secretarul de stat Tiberius Brădăţan din Ministerul Sănătății a dezvăluit, pentru Europa Fm, că instituția pe care o reprezintă a schimbat strategia în ceea ce privește distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, necesare în cazul unui accident sau atac nuclear.

”Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor.

Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a declarat pentru sursa citată secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Brădățan.

Chiar dacă au fost deja produse și achiziționate, pastilele cu iod vor rămâne în grija Direcțiilor de Sănătate Publică până la apariția unui caz de urgență nedorit, urmând ca în viitor să se găsească soluția ideală pentru distribuirea lor către populație în caz de necesitate..

Pastilele cu iod trebuiau distribuite de medicii de familie

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, cerea medicilor de familie să distribuie respectivele pastile către populație.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a subliniat că iodura de potasiu este un produs care „nu trebuie administrat intempestiv”.

„Şi, având în vedere, mă rog, tradiţia în România că dacă primeşti ceva trebuie să-l şi consumi, există această îngrijorare şi în rândul profesioniştilor din Sănătate şi noi avem această îngrijorare. Şi dacă o să facem în perioada următoare o campanie de distribuire a acestor micro-comprimate de iod, vrem să fim siguri că ele vor fi păstrate şi nu vor fi administrate decât dacă este cazul şi o campanie desfăşurată prin mass media – televiziune, radio – este extrem de utilă pentru ca să susţină acest demers al Ministerului Sănătăţii”, a declarat Rafila.

„Iodura de potasiu 65 mg se va administra EXCLUSIV la indicațiile autorităților și doar în caz de accident nuclear! Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă,” concide  Ministerul Sănătății.

La acea vreme, medicii de familie au reacționat și au explicat că distribuirea pastilelor de iodură de potasiu ar bloca activitatea cabinetelor pentru câteva săptămâni și că nu au spațiile de depozitare necesare.

Problema pastilelor de iod a apărut după ce, în luna martie, după declanșarea războiului din Ucraina, Rusia a vorbit și despre escaladarea ostilităților la nivel nuclear. În Europa au fost guverne care, deja, au distribuit pastilele de iodură de potasiu pentru populație.

Trebuie precizat că pastilele de iodură de potasiu trebuie luate doar la indicațiile stricte ale medicilor și că acestea se administrează doar în cazul unui accident sau a unei explozii nucleare, efectul fiind blocarea tiroidei în a mai capta iodul radioactiv eliberat de accidentul sau bomba atomică.

 

 

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

3 minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

33 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică