marți, iunie 28, 2022

Pastilele de iodură de potasiu rămân blocate.  În cazul unui atac nuclear venit din partea Rusiei, Antibiotice Iași a reușit să producă 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu. Recent însă,  Ministerul Sănătății a schimbat strategia în ceea ce privește distribuirea pastilelor de iodură de potasiu.

Secretarul de stat Tiberius Brădăţan, Ministerul Sănătății a decis ca pastilele de iodură de potasiu să fie distribuite populației doar în caz de accident nuclear.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă bei apă cu lămâie în fiecare z...

Ministerul Sănătății s-a răzgândit

Secretarul de stat Tiberius Brădăţan din Ministerul Sănătății a dezvăluit, pentru Europa Fm, că instituția pe care o reprezintă a schimbat strategia în ceea ce privește distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, necesare în cazul unui accident sau atac nuclear.

”Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor.

Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a declarat pentru sursa citată secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Brădățan.

Te-ar mai interesa: Sfinții Petru și Pavel 2022. Cea mai puternică rug...

Chiar dacă au fost deja produse și achiziționate, pastilele cu iod vor rămâne în grija Direcțiilor de Sănătate Publică până la apariția unui caz de urgență nedorit, urmând ca în viitor să se găsească soluția ideală pentru distribuirea lor către populație în caz de necesitate..

Pastilele cu iod trebuiau distribuite de medicii de familie

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, cerea medicilor de familie să distribuie respectivele pastile către populație.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie sa stii atunci cand apelezi la o firmă ...

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a subliniat că iodura de potasiu este un produs care „nu trebuie administrat intempestiv”.

„Şi, având în vedere, mă rog, tradiţia în România că dacă primeşti ceva trebuie să-l şi consumi, există această îngrijorare şi în rândul profesioniştilor din Sănătate şi noi avem această îngrijorare. Şi dacă o să facem în perioada următoare o campanie de distribuire a acestor micro-comprimate de iod, vrem să fim siguri că ele vor fi păstrate şi nu vor fi administrate decât dacă este cazul şi o campanie desfăşurată prin mass media – televiziune, radio – este extrem de utilă pentru ca să susţină acest demers al Ministerului Sănătăţii”, a declarat Rafila.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă în corpul tău după ce ai slăbit? Me...

„Iodura de potasiu 65 mg se va administra EXCLUSIV la indicațiile autorităților și doar în caz de accident nuclear! Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă,” concide  Ministerul Sănătății.

La acea vreme, medicii de familie au reacționat și au explicat că distribuirea pastilelor de iodură de potasiu ar bloca activitatea cabinetelor pentru câteva săptămâni și că nu au spațiile de depozitare necesare.

Te-ar mai interesa: Planta care face minuni pentru sistemul nervos. Li...

Problema pastilelor de iod a apărut după ce, în luna martie, după declanșarea războiului din Ucraina, Rusia a vorbit și despre escaladarea ostilităților la nivel nuclear. În Europa au fost guverne care, deja, au distribuit pastilele de iodură de potasiu pentru populație.

Trebuie precizat că pastilele de iodură de potasiu trebuie luate doar la indicațiile stricte ale medicilor și că acestea se administrează doar în cazul unui accident sau a unei explozii nucleare, efectul fiind blocarea tiroidei în a mai capta iodul radioactiv eliberat de accidentul sau bomba atomică.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private