Sari la conținut

Patru semne cruciale de demență pe care le poți observa în timpul mersului

batrani
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Semnul care indică demență și apare în timpul mersului

Demența este o afecțiune neurologică și cognitivă care afectează milioane de oameni din întreaga lume, influențând lent și treptat diverse aspecte ale vieții de zi cu zi, inclusiv pași lenți, modele de mers, dificultăți în menținerea echilibrului și chiar uitarea lucrurilor de bază.

Jumătate dintre persoanele cu vârsta peste 85 de ani suferă de demență

Potrivit Cleveland Clinic, demența este o descriere a stării funcției mentale a unei persoane și nu o boală specifică. Afecțiunea implică un declin al funcției mentale de la un nivel anterior mai ridicat, suficient de sever pentru a interfera cu viața de zi cu zi.

Orice persoană cu demență are două sau mai multe dintre aceste dificultăți specifice, inclusiv un declin al:

  • memoriei,
  • raționamentului,
  • limbajului,
  • coordonării,
  • dispoziției,
  • comportamentului.

Medicii spun că demența este considerată o boală avansată în vârstă, deoarece tinde să se dezvolte mai ales la persoanele în vârstă.

Aproximativ 5 până la 8% dintre toți cei cu vârsta peste 65 de ani au o formă de demență, iar acest număr se dublează la fiecare cinci ani după această vârstă. Se estimează că până la jumătate dintre persoanele cu vârsta de 85 de ani și peste suferă de demență.

Demența semnalată de 4 semne care apar în timpul mersului

Experții spun că, deși pierderea memoriei este cea mai frecventă problemă, schimbările subtile în modul în care mergi sunt, de asemenea, indicatori timpurii importanți care sunt de obicei ignorați.

Pe măsură ce demența progresează, pentru mulți oameni care au un simț al direcției distorsionat, devine dificil să interpreteze cu exactitate împrejurimile. Cu toate acestea, există patru semne importante și clare care te pot ajuta să știi dacă te afli în această afecțiune în timp ce mergi pe jos.

1. Mersul lent

Deși nu este nimic în neregulă cu mersul lent, dacă acesta devine persistent fără să-ți dai seama, poate fi un simptom al demenței. Potrivit experților, mersul lent poate fi primul semn al demenței.

De asemenea, este frecvent observată la persoanele cu demență avansată, în special în stadiile ulterioare, unde apar simptome sugestive pentru Parkinson și devin mai pronunțate, ducând la o viteză redusă de mers.

2. Incapacitatea de a menține echilibrul

Incapacitatea de a menține echilibrul corporal este printre cele mai frecvente simptome ale demenței. Medicii spun că persoanele cu această afecțiune se luptă de obicei să meargă drept în linie, crescând riscul de cădere.

Dificultatea de echilibru nu este doar o consecință a îmbătrânirii; poate semnifica o afectare cognitivă subiacentă.

3. Incapacitatea de a balansa brațele

Când viteza de mers devine lentă, aceasta duce la o reducere a balansării brațelor, împreună cu instabilitate posturală. Cu toate acestea, experții spun că balansarea redusă sau absentă a brațelor indică, de asemenea, probleme de control motor legate de demență.

Chiar dacă această schimbare subtilă este adesea trecută cu vederea, potrivit medicilor, ea poate oferi informații cruciale despre problemele neurologice cu care se confruntă milioane de oameni din întreaga lume.

4. Pași neregulați

În mod normal, atunci când faci o plimbare, aceasta implică un model lin, ritmic, de pași distanțați uniform. Cu toate acestea, la cei care au demență, acest model devine perturbat, pașii variind în lungime sau ritm.

Pașii neuniformi și dezechilibrați pot fi un indicator precoce al declinului cognitiv, care afectează conștientizarea spațială și abilitățile motorii.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel