Sari la conținut

Ce pensie poţi să primeşti după 40 de ani de muncă pentru un trai decent?

Pensii 2025
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

La un salariu mediu de 5.300 lei, un român care a cotizat timp de 40 de ani la stat va avea o pensie care nu îi va permite un trai decent, spun specialiştii. Şi aasta în condiţiile în care banii abia îi vor ajunge să acopere cheltuieli necesare precum facturile, alimentele, medicamentele și alte nevoi de bază.

Mulți români devin tot mai preocupați de viitorul lor financiar, în special de pensie, și încep să economisească din timp pentru a avea o viață confortabilă la bătrânețe. Calculul pensiei poate include mai multe surse de venit, nu doar pensia de la stat, ci și sumele provenite din Pilonul II și Pilonul III de pensii.

Ce pensie poţi încasa după 40 de ani de muncă

Dacă un salariat cu un venit de 5.300 de lei lucrează 40 de ani, pensia de la stat ar fi de aproximativ 2.800 de lei lunar.

Totuși, această sumă poate fi suplimentată semnificativ prin contribuțiile la Pilonul II, sistemul de pensii private obligatorii. Astfel, pensia totală ar putea ajunge la aproximativ 4.100 de lei lunar.

În cazul în care salariatul a contribuit și la Pilonul III, pensia ar putea fi chiar mai mare. De exemplu, o contribuție la Pilonul III pe o perioadă de 10 ani ar adăuga aproximativ 320 de lei la pensie, iar după 20 de ani de contribuție, această sumă ar putea ajunge la 720 de lei. Astfel, totalul pensiei ar putea să fie destul de aproape de salariul încasat pe parcursul activității profesionale.

pensie
Sursă foto: Fanatik

Pensia minimă acoperă un trai decent?

Conform metodologiilor europene și naționale, pragul sărăciei este definit ca 60% din venitul mediu național. În cazul pensionarilor din România, acesta se raportează la pensia medie națională. Astfel, un venit sub acest nivel indică un risc social crescut, iar pentru un trai fără incertitudini, venitul ar trebui să depășească media națională.

În anul 2025, pensia medie este estimată la aproximativ 3.200 de lei. Astfel, o pensie sub acest nivel plasează beneficiarul într-o zonă de risc social crescut.

Pentru a avea un trai stabil, fără grija cheltuielilor lunare, venitul ar trebui să se situeze cel puțin la nivelul acestei medii. În acest context, orice persoană care are un venit lunar sub 3.200 lei pote fi considerată în risc de sărăcie.

Tot mai mulţi români se oroentează către pensiile private

Un aspect tot mai discutat este interesul românilor pentru Pilonul III, sistemul de pensii facultative. Conform datelor din 2024, aproximativ 133.000 de români au optat pentru acest sistem, iar tinerii, în special cei cu vârste între 30 și 35 de ani, sunt din ce în ce mai atrași de această opțiune.

Contribuțiile la Pilonul III sunt deductibile fiscal în limita a 400 de euro pe an, iar acest sistem reprezintă o metodă de a suplimenta pensia publică, care adesea nu asigură un trai confortabil.

Sistemul public de pensii din România se confruntă cu multiple provocări, iar raportul tot mai dezechilibrat între numărul pensionarilor și al salariaților face ca mulți români să se îndrepte către Pilonul III, potrivit dailybusiness.ro.

Acest sistem le oferă o modalitate de a-și construi un viitor financiar mai sigur, întrucât pensia de la stat nu poate acoperi mereu nevoile financiare ale pensionarilor. Prin urmare, contribuțiile suplimentare la Pilonul II și Pilonul III sunt o soluție importantă pentru asigurarea unui trai decent în perioada pensionării.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel