Perla județului Hunedoara. Centrul termal antic este unic în lume, potrivit specialiștilor

O stațiune balneară românească, odinioară celebră, renaște într-un mod miraculos. Faimoasă pentru renumitele sale băi și cure termale, este locul perfect pentru a petrece câteva zile.

Stațiunea balneară de la Geoagiu Băi, din județul Hunedoara, renaște an de an. Pentru mulți români este o destinație atrăgătoare. În afară de piscinele termale, oferă vizitatorilor zeci de obiective de patrimoniu istoric, priveliști splendide și zone protejate.

Se află la confluența cursului inferior al râului Geoagiu cu râul Mureș, în depresiunea formată de ultimele brațe ale Munților Metaliferi.

Una dintre cele mai vechi biserici de piatră din România

Perla stațiunii o reprezintă băile termale romane din apropierea complexului termal Geoagiu Băi, după care urmează drumul roman și castelul Cigmău. Două izvoare termale, izvorul nr. 1 „Tămăduirea”, cu apă oligominerală, și izvorul nr. 6 „Roman”, cu apă bicarbonată, calcică și hiponică, fac parte din patrimoniul stațiunii.

La Geoagiu, capela romanică sau rotonda este o biserică rotundă, care se remarcă prin dimensiunile sale miniaturale. Aceasta este considerată una dintre cele mai vechi biserici de piatră din România.

Rotonda a fost clădită acum 1000 de ani din cărămidă romană refolosită și piatră de râu. Este singura rotondă de pe teritoriul țării care este încă funcțională și poate fi vizitată. În cazul în care doriți să admirați vechea arhitectură religioasă ortodoxă din zonă, aveți posibilitatea să vă orientați atenția către bisericile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satele Băcâia și Bozeș, dar și către biserica ortodoxă din localitatea Geoagiu.

Centru termal antic unic, propus pe lista UNESCO

Băile Termale Romane (Germisara) au o vechime de circa două milenii, iar în Antichitate, locul era un așezământ de lux, rezervat bogaţilor.

Centrul termal antic din Geoagiu-Băi este unic în lume, apreciază specialiștii, prin modul său de organizare și prin felul în care au fost organizate bazinele, precum și prin inventarul mobil. Obiectivul a fost propus pentru includerea în patrimoniul UNESCO.

Izvorul termal a fost folosit de către daci înainte de cucerirea romană, însă ulterior acesteia romanii au modificat bazinul construind o rețea de tuburi de teracotă. Aici au fost descoperite mai multe plăcuțe votive din aur care aduceau slavă pentru vindecările miraculoase survenite în urma tratamentului cu ape termale din stațiune, scrie EVZ.

Recent Posts

Studiu. Acest ingredient poate provoca atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale

Oamenii de știință: Acest ingredient poate provoca atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Îndulcitorii…

18 secunde ago

Băutura medicament care aduce beneficii pentru sănătatea intestinului, a pielii și a părului. Aliat imbatabil în îmbunătățirea sănătății

Băutura medicament care beneficii pentru sănătatea intestinului, a pielii și a părului. Beneficii și recomandări de…

30 de minute ago

Alimentele pe care ar trebui să le eviți la cină dacă vrei să slăbești

Alimentele pe care ar trebui să le eviți la cină dacă vrei să slăbești! Leguminoasele,…

o oră ago

Proprietate utilă puțin cunoscută a cireșelor. Ce efect au asupra diabetului și a acidului uric crescut

Beneficiile cireșelor pentru diabetici. Un medic nutriționist a numit o proprietate utilă puțin cunoscută a…

2 ore ago

Casa de pensii, anunț important: Acești pensionari trebuie să depună acte până la final de iunie

Casa de pensii, anunț important! Casa de pensii a anunțat ce pensionari trebuie să depună…

2 ore ago

Nutriție pentru căderea părului: 10 produse esențiale

TOP 10 alimente pe care să le adaugi în dieta ta dacă îți cade părul.…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Tiroidita Hashimoto