Sari la conținut

Perla județului Hunedoara. Centrul termal antic este unic în lume, potrivit specialiștilor

sursa foto: commons.wikimedia.org
Pe lângă bazinele cu apă termală, staţiunea oferă vizitatorilor obiective istorice de patrimoniu

O stațiune balneară românească, odinioară celebră, renaște într-un mod miraculos. Faimoasă pentru renumitele sale băi și cure termale, este locul perfect pentru a petrece câteva zile.

Stațiunea balneară de la Geoagiu Băi, din județul Hunedoara, renaște an de an. Pentru mulți români este o destinație atrăgătoare. În afară de piscinele termale, oferă vizitatorilor zeci de obiective de patrimoniu istoric, priveliști splendide și zone protejate.

Se află la confluența cursului inferior al râului Geoagiu cu râul Mureș, în depresiunea formată de ultimele brațe ale Munților Metaliferi.

Una dintre cele mai vechi biserici de piatră din România

Perla stațiunii o reprezintă băile termale romane din apropierea complexului termal Geoagiu Băi, după care urmează drumul roman și castelul Cigmău. Două izvoare termale, izvorul nr. 1 „Tămăduirea”, cu apă oligominerală, și izvorul nr. 6 „Roman”, cu apă bicarbonată, calcică și hiponică, fac parte din patrimoniul stațiunii.

La Geoagiu, capela romanică sau rotonda este o biserică rotundă, care se remarcă prin dimensiunile sale miniaturale. Aceasta este considerată una dintre cele mai vechi biserici de piatră din România.

Rotonda a fost clădită acum 1000 de ani din cărămidă romană refolosită și piatră de râu. Este singura rotondă de pe teritoriul țării care este încă funcțională și poate fi vizitată. În cazul în care doriți să admirați vechea arhitectură religioasă ortodoxă din zonă, aveți posibilitatea să vă orientați atenția către bisericile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satele Băcâia și Bozeș, dar și către biserica ortodoxă din localitatea Geoagiu.

Centru termal antic unic, propus pe lista UNESCO

Băile Termale Romane (Germisara) au o vechime de circa două milenii, iar în Antichitate, locul era un așezământ de lux, rezervat bogaţilor.

Centrul termal antic din Geoagiu-Băi este unic în lume, apreciază specialiștii, prin modul său de organizare și prin felul în care au fost organizate bazinele, precum și prin inventarul mobil. Obiectivul a fost propus pentru includerea în patrimoniul UNESCO.

Izvorul termal a fost folosit de către daci înainte de cucerirea romană, însă ulterior acesteia romanii au modificat bazinul construind o rețea de tuburi de teracotă. Aici au fost descoperite mai multe plăcuțe votive din aur care aduceau slavă pentru vindecările miraculoase survenite în urma tratamentului cu ape termale din stațiune, scrie EVZ.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel