Persoanele care NU ar trebui să consume pepene roșu. Dacă suferi de această boală, consumul de pepene roșu poate fi fatal

Bogat în vitamine, sărac în calorii, suculent și delicios, pepenele roșu este sinonim cu vara și renumit pentru capacitatea sa de a potoli setea. Este o alegere excelentă pentru o gustare sau ca parte a unor mâncăruri savuroase. Cu toate acestea, este esențial să știți că un consum excesiv al acestui fruct ar putea induce slăbiciune musculară, bătăi neregulate ale inimii și, în cazuri extreme, moartea.

Pepenele roșu nu este doar apetisant, ci și plin de beneficii pentru sănătate. Acest fruct este plin de vitamine esențiale (în special A, C și din grupul B, inclusiv acid folic) și minerale precum magneziu, calciu, fosfor, sodiu și potasiu. Cu toate acestea, tocmai conținutul ridicat de potasiu ar putea reprezenta un risc.

Cine ar putea fi afectat de conținutul ridicat de potasiu al pepenelui?

Potrivit unor studii citate de revista „Focus” și publicate în „Annals of International Medicine”, potasiul este esențial în modul în care neuronii transmit semnalele nervoase, inclusiv cele responsabile de contracțiile musculare, și în menținerea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, conținutul ridicat de potasiu al pepenelui ar putea fi dăunător pentru persoanele cu boli cronice de rinichi. În cazurile severe, poate fi chiar fatal.

O singură porție de pepene roșu (aproximativ 9,9-10,6 oz) adăpostește aproximativ 320-330 mg de potasiu, contribuind la aproximativ 12 la sută din doza zilnică recomandată pentru femei și aproximativ 9 la sută pentru bărbați.

În mod esențial, rinichii sănătoși pot elimina excesul de potasiu prin urină. Cu toate acestea, pentru cei cu funcția renală compromisă, acest proces de filtrare este mai puțin eficient, ceea ce duce la potențiale riscuri pentru sănătate.

Riscul de hiperkaliemie în urma consumului de pepene verde

Sursă FOTO: Unsplash

Într-un studiu la care au participat persoane diagnosticate anterior cu boală cronică de rinichi (CKD), participanții au consumat zilnic cantități semnificative de pepene roșu sau de suc de pepene roșu, timp de trei săptămâni până la două luni.

Acest regim a dus la apariția unei hiperkaliemii severe (niveluri ridicate de potasiu în sânge), care s-a manifestat prin aritmii și o frecvență cardiacă redusă. Limitarea consumului de pepene verde a normalizat ulterior nivelurile de potasiu din sângele acestor persoane în câteva luni.

Deși o hiperkaliemie ușoară poate să nu prezinte simptome, creșterea nivelului de potasiu poate provoca complicații cardiace, slăbiciune musculară sau paralizie și, în cazuri grave, moarte.

Cercetarea subliniază importanța ca persoanele diagnosticate cu insuficiență renală cronică să își gestioneze aportul de alimente bogate în potasiu, reducând astfel consumul de pepene roșu.

Recent Posts

Alina Bădic, horoscop 16 – 22 iunie: Zodia care are multe provocări misterioase, bizare, stranii, care le tulbură sufletul

Alina Bădic, horoscop 16 – 22 iunie: Zodia care are multe provocări misterioase, bizare, stranii,…

27 de minute ago

Paradisul apei termale: Se află în inima Ardealului și este peste multe alte stațiuni europene

Paradisul apei termale. Exista multe stațiuni termale în Europa în care oamenii pot să se relaxeze…

57 de minute ago

Tiroidita Hashimoto

Tiroidita Hashimoto. Afecțiune autoimună, cronică, care poate provoca hipotiroidism Tiroidita Hashimoto este o afecțiune autoimună,…

o oră ago

TOP cele mai bune ingrediente pentru un gust mai special al cafelei. Sunt foarte ieftine

  TOP cele mai bune ingrediente pentru un gust mai special. Se estimează că peste…

2 ore ago

Totul despre boala necruțătoare care l-a răpus pe Matija Sarkic la doar 26 de ani.  SIMPTOME timpurii pe care toată lumea le ignoră

Totul despre boala necruțătoare care a răpus un fotbalist celebru la doar 26 de ani. …

2 ore ago

Prof. Vlad Ciurea. Metoda SECRETĂ pentru fiecare dimineață: Cel care îmi dă energia, fără cafea, este…

Prof. Vlad Ciurea nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind unul dintre cei mai…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Tiroidita Hashimoto