Din cuprinsul articolului
Pacienții şi sistemul sanitar din Elveția se confrună cu o criză fără precedent de medicamente, iar experţii susţin că este puțin probabil ca situația să se îmbunătățească în viitorul apropat. Astfel, lipsa stocurilor de peste 500 de medicamente pune zilnic medicii, lucrătorii din domeniul sănătății și bolnavii în situații dificile.
În doar o lună de zile, spitalele, căminele de bătrâni și medicii au înregistrat zeci de probleme legate de aprovizionarea cu medicamente, deşi încă din martie existau semnale privind epuizarea stocurilor.
O evaluare a rapoartelor arată că lipsa medicamentelor a pus pacienții în pericol în aproape o treime din cazuri. Terapiile au trebuit întrerupte și s-au identificat tratamente alternative. „Medicamentele de substituție au dus la creșterea riscurilor pentru pacienți”, explică Britta Gerloff, purtător de cuvânt al Fundației Elvețiene pentru Siguranța Pacienților.
În plus, întreruperea aprovizionării a dus la creșterea costurilor, dar la temeri în rândul personalului medical, cât și al pacienților, informează publicaţia blick.ch/fr/suisee.
Fără soluţii în viitorul apropiat!
Din teritoriu vin mesaje care indică faptul că, de exemplu, că medicamentele nu mai sunt disponibile sub formă de tablete. Cu toate acestea, trecerea la picături reprezintă o „provocare majoră” pentru personalul de îngrijire la domiciliu, deoarece prescripțiile medicale trebuie adaptate pentru fiecare pacient, iar proviziile trebuie refăcute. În alte cazuri, îngrijitorii raportează întârzieri la livrare. Medicamentele comandate ajung, se pare, abia după câteva zile.

„Dificultățile de aprovizionare se datorează mai multor factori și nu pot fi rezolvate pe termen scurt”, explică Britta Gerloff. Această problemă, care persistă de mai mulți ani, mobilizează în prezent două grupuri de lucru ale Oficiului Federal de Sănătate Publică (OFSP), însărcinate cu analizarea măsurilor pentru asigurarea disponibilității medicamentelor esențiale.
Totuși, întrucât unele propuneri sunt legate de ajustări legislative, implementarea lor va dura ani de zile. Alte măsuri, cum ar fi distribuirea unor cantități parțiale de medicamente sau rambursarea importurilor, pot rezolva doar o parte limitată a problemei.
Pentru OFSP, deficitul de medicamente poate fi explicat în special prin dimensiunea redusă a pieței elvețiene, combinată cu regulile stricte, cum ar fi obligația de a acoperi regiuni mari de vânzare. Această situație îi împinge pe producători să se orienteze către țări cu salarii mai mici, ceea ce slăbește lanțurile de aprovizionare, a analizat un reprezentant al OFSP în fața unui public de specialiști.
Pentru a remedia aceste deficiențe, OFSP propune mai multe căi: simplificarea procedurilor de autorizare pentru medicamentele rare, stabilirea de stimulente pentru producători și stabilizarea prețurilor. Dar și o măsură mai radicală: producția de medicamente chiar de către Confederație, în cazul unei penurii grave.
Oficiul Federal pentru Aprovizionare Economică, responsabil pentru gestionarea stocurilor de medicamente, listează câteva zeci de medicamente care lipsesc din lista sa actualizată periodic. Cu toate acestea, lista este limitată la produsele esențiale pentru supraviețuirea pacienților.