Planta miracol care îmbunătăţeşte memoria şi previne îmbătrânirea prematură. Ajută la scăderea glicemiei

Această plantă aromată verde originară din zona mediteraneeană, înrudită cu busuiocul, cimbrul și oregano, este apreciată de secole pentru proprietăţile sale culinare şi medicinale deosebite. 

Este vorba despre rozmarin, utilizat pe post de condiment culinar, dar și la fabricarea unor produse de îngrijire sau cosmetice, precum și pentru potențialele sale beneficii pentru sănătate. Acesta poate fi folosit şi sub formă de ceai sau ulei esenţial pentru aromaterapie.

Beneficiile rozmarinului

Îmbunătățirea memoriei și a concentrării: rozmarinul a fost asociat în mod tradițional cu îmbunătățirea funcției cognitive. Se crede că aroma sa stimulează creierul, îmbunătățește memoria și crește vigilența. De fapt, grecii și romanii antici purtau ghirlande de rozmarin în timpul examenelor pentru a-și îmbunătăți scorurile.

Putere antioxidantă: Rozmarinul este bogat în antioxidanți, în special acid rosmarinic și acid carnosic. Acești compuși ajută la protejarea celulelor organismului de daunele cauzate de radicalii liberi, care pot duce la boli cronice și îmbătrânire prematură.

Proprietăți antiinflamatorii: Proprietățile antiinflamatorii ale rozmarinului pot fi utile în reducerea inflamației din organism, care este adesea asociată cu diferite boli cronice, inclusiv artrita.

Sănătatea digestivă: Rozmarinul poate ajuta digestia prin stimularea eliberării bilei și reducerea simptomelor de indigestie, cum ar fi balonarea și gazele.

Susținerea sistemului imunitar: Rozmarinul este o sursă de vitamine și minerale importante, cum ar fi vitamina C și calciu, care contribuie la sănătatea generală a sistemului imunitar.

Îngrijirea părului și a pielii: Uleiul de rozmarin este folosit în multe produse pentru păr și piele. Se crede că stimulează creșterea părului, previne mătreața și promovează un scalp mai sănătos. Proprietățile antioxidante pot proteja pielea de daunele mediului.

Stimulează buna dispoziție: inhalarea parfumului de rozmarin poate avea un efect pozitiv asupra stării de spirit. Este adesea folosit în aromaterapie pentru a reduce stresul și anxietatea.

Îmbunătăţeşte activitatea inimii: Rozmarinul conține compuși care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății generale a inimii. De asemenea, promovează circulația sângelui, care poate aduce beneficii funcției cardiovasculare.

Ajută la scăderea glicemiei: Unele cercetări au arătat că anumiți compuși din ceaiul de rozmarin pot scădea zahărul din sânge, sugerând că rozmarinul ar putea avea aplicații potențiale pentru gestionarea nivelului ridicat de zahăr din sânge în rândul persoanelor cu diabet.

Studiile despre rozmarin efectuate în eprubetă și pe animale indică faptul că acidul carnosic și acidul rosmarinic au efecte asemănătoare insulinei asupra zahărului din sânge.

Calmarea durerii: Rozmarinul este folosit local în uleiuri și creme pentru a calma durerile musculare și articulare, ceea ce îl face o alternativă naturală la analgezicele care se eliberează fără prescripție medicală.

Cum se prepară ceaiul de rozmarin?

Ceaiul de rozmarin se prepară prin infuzarea acelorași frunze uscate prinse pe crenguțe, pe care le folosești și pe post de condiment, potrivit doc.ro. Lasă-le în apă fiebinte într-un vas acoperit, timp de 10 minute, apoi strecoară ceaiul și adaugă în cană, dacă dorești, 2-3 picături de zeamă de lămâie. În timp ce îl bei, bucură-te și de mirosul său, pentru că efectele benefice se aplică și în caz de aromaterapie.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

3 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

3 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

4 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

4 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

5 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

5 ore ago

Citeste si: