Sari la conținut

DEMENȚA: cele 8 semne de avertizare timpurie. E obligatoriu să le știi, pentru că te pot scuti de multă durere și neputință

Dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome precoce ale demenței

Demența este un termen general folosit pentru a descrie deteriorarea capacității mentale a unei persoane care este suficient de severă pentru a interfera cu viața de zi cu zi.

Există multe tipuri diferite de demență și fiecare este asociat cu un anumit tip de leziuni ale celulelor creierului. Această afecțiune este cunoscută pentru problemele pe care le provoacă cu gândirea, raționamentul și memoria – deoarece acestea sunt zonele din creier care sunt afectate.

Care sunt cele 8 semne timpurii ale demenței

1. Memoria pe termen scurt: Un semn tipic precoce al demenței este pierderea memoriei pe termen scurt. Unul dintre cele mai comune semne este deplasarea greșită a obiectelor esențiale, cum ar fi cheile sau uitarea a ceea ce ai mâncat la micul dejun în acea dimineață. Aceste evenimente de zi cu zi pot fi adesea un indicator timpuriu, mai ales dacă sunt o problemă recurentă.

2. Schimbări de dispoziție: O schimbare semnificativă a dispoziției sau a caracterului este un alt semn precoce al demenței. Aceasta este o schimbare pe care cei care suferă sunt adesea incapabili să o detecteze în ei înșiși, dar este un indicator pe care membrii familiei îl pot depista de obicei. Deoarece demența afectează judecata și conștientizarea de sine, modul în care o persoană crede că acționează sau modul în care se vede pe sine este mai puțin important. Apatia, în acest sens, este o altă schimbare la care trebuie să fii atentă.

3. Pierderea interesului: Un alt semn precoce al demenței este pierderea generală a interesului față de activitățile și hobby-urile de zi cu zi de care se bucurau anterior. Acest lucru se datorează adesea faptului că demența afectează gândirea și memoria și astfel individul poate nici măcar să nu ia în considerare participarea la hobby, pur și simplu pentru că gândul de a face acest lucru nu mai există.

4. Lipsa de concentrare: Senzația de dezorientare este un alt semn precoce al demenței. Lipsa de concentrare și sentimentul de necontenit pot fi uneori un semn al îmbătrânirii, dar este important să fii atent la modul în care acest lucru afectează activitățile de zi cu zi. Dacă dezorientarea apare frecvent și începe să provoace stres, este probabil să fie un semn de demență și poate merita consultarea unui medic.

Cum recunoști demența la tine sau la cei dragi?

5. Decizii pripite: Situațiile în care deciziile rapide sunt a doua natură pot deveni o luptă pentru cei care suferă de demență. Orice acțiuni neobișnuite, pripite, care sunt în afara caracterului și un potențial motiv de îngrijorare, sunt tipice pentru cei cu demență. Un exemplu în acest sens ar fi decizia de a duce bunurile esențiale la un magazin de caritate sau de a purta îmbrăcăminte nepotrivită pentru vreme. Judecata slabă include și conștientizarea spațială și, prin urmare, stângăcia.

6. Pierderea simțului direcției: Dacă o persoană dragă se luptă brusc să-și amintească rutele familiare, acest lucru ar putea fi un motiv de îngrijorare. Uitarea de direcții sau rute simple către locuri familiare este un simptom obișnuit al demenței și ar trebui monitorizată, deoarece poate duce adesea la pierderea persoanelor care suferă sau la sfârșitul în locuri periculoase.

7. Confuzia: Un alt semn al demenței este dificultatea de a comunica gândurile și emoțiile. Cineva cu demență poate avea greutăți cu formularea și se poate lupta pentru a-și exprima punctul de vedere în mod natural și asta se datorează faptului că demența afectează comunicarea și limbajul. Abilități precum formarea cuvintelor și memoria sunt afectate lent în timp și ar trebui discutate cu un medic dacă aceste simptome încep să se agraveze.

8. Sarcinile familiare devin provocatoare: Sarcinile simple și familiare, cum ar fi pregătirea unei cești de ceai sau încuierea unei uși, pot deveni provocatoare pentru cei care suferă de demență. Și asta pentru că funcția creierului și activitatea cognitivă încep să se deterioreze. Acest lucru poate apărea brusc sau în timp și duce la sarcini simple sau la rutină de bază care necesită în mod neașteptat multă gândire și energie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel