Din cuprinsul articolului
Oamenii de ştiinţă au descoperit că un anumit tip de ciocolată poate reduce riscul de diabet de tip 2. Aceasta poate avea beneficii pentru sănătate atunci când este consumată cu moderație.
„Ciocolata adevărată este un elixi pentru sănătate, datorită conținutului său de flavonoide antioxidante”, explică medicul dietetician Daniel Omar, potrivit căruia beneficiile acesteia provin din cacao în sine, nu din zahărul adăugat și alți aditivi.
Beneficii nebănuite
Ciocolata conține compuși care pot stimula nivelurile de serotonină și dopamină, substanțe chimice din creier care ne fac să ne simțim bine, ceea ce poate fi motivul pentru care ne îndreptăm în mod natural către ciocolată pentru confort, spune Omar.
De fapt, studiile arată că ciocolata neagră (85% cacao) ajută la reducerea emoțiilor negative prin schimbarea bacteriilor din intestin.
Antioxidanții din ciocolata neagră, numiți flavonoizi, pot ajuta la relaxarea vaselor de sânge, la îmbunătățirea fluxului sanguin și la reducerea inflamației – toate acestea pot susține sănătatea inimii.
Cercetările arată, de asemenea, că ciocolata neagră poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, ceea ce, la rândul său, poate reduce riscul de diabet. De fapt, un studiu recent a arătat că persoanele care au mâncat ciocolată neagră de cinci ori pe săptămână și-au redus șansele de a dezvolta diabet cu 21%.

Cum să alegeți cea mai sănătoasă ciocolată
Înainte de a sparge deserturile, este important să știți că nu toată ciocolata este creată egal – și nu toată are aceleași beneficii pentru sănătate.
Ciocolata neagră -70% cacao sau mai mult- este cea mai bună alegere , deoarece oferă mai mulți antioxidanți și mai puțin zahăr decât ciocolata cu lapte. Cu cât conținutul de cacao este mai mare, cu atât este mai bine, deoarece cu atât mai pură este cacaua pe care o obțineți, explică dr. Omar.
Ciocolata cu lapte, pe de altă parte, conține mai mult zahăr și lactate, care diluează flavonoidele – compușii care conferă ciocolatei beneficiile sale pentru sănătate. Ciocolata albă nu conține deloc substanță solidă de cacao – doar unt de cacao, zahăr și lapte – deci este complet diferită din punct de vedere nutrițional.
Atunci când alegeți ciocolata, căutați lista de ingrediente. În mod ideal, aceasta ar trebui să conțină doar cacao, unt de cacao și un îndulcitor natural, cum ar fi zahărul brut din trestie, mierea, curmalele sau zahărul din nucă de cocos.
Feriți-vă de ciocolata „fără zahăr”, deoarece poate conține alcooli de zahăr precum maltitolul sau îndulcitori artificiali precum aspartamul, care pot provoca tulburări digestive și vă pot afecta sănătatea intestinelor. Dacă doriți o opțiune cu mai puțin zahăr, căutați ciocolată îndulcită cu alternative naturale precum stevia.
PONTURI. Cel mai sănătos mod de a mânca ciocolată
Deoarece ciocolata nu este chiar hipocalorică, probabil că veți dori să o consumați cu moderație. Iar Omar recomandă să încerci să obții cea mai mare valoare nutritivă pentru banii tăi. „Concentrați-vă pe modalități care oferă beneficiile ciocolatei fără zahăr adăugat sau aditivi”, spune ea. Câteva dintre ideile ei:
- Scufundați fructele de pădure în ciocolată neagră topită și înghețați pentru un tratament congelat distractiv plin de antioxidanți.
- Amestecați pudra de cacao în fulgi de ovăz, budincă de chia sau adăugați-o la smoothie-uri pentru o aromă de ciocolată fără zahăr adăugat.
- Combinați un pătrat de ciocolată neagră cu nuci pentru o gustare echilibrată care nu vă va crește glicemia.
- Prepară-ți propria ciocolată caldă cu pudră de cacao neîndulcită, scorțișoară și puțin sirop de arțar pentru o dulceață naturală.
Compuşii din ciocolata adevărată de înaltă calitate
- feniletilamină – un hormon care saturează creierul cu serotonină și îmbunătățește funcționarea celulelor nervoase;
- teobromină și magneziu, care relaxează terminațiile nervoase, diminuează stresul și îmbunătățesc starea emoțională și mentală
- flavonoide vegetale care stimulează fluxul sanguin, nutriția creierului și saturarea neuronilor cu oxigen;
- antioxidanți care pot elimina radicalii liberi, împiedică distrugerea neuronilor și încetinesc procesul de îmbătrânire.