Categories: Ştiri sănătate

Post-vaccinare. În cât timp devii imun, după administrarea vaccinului anti-COVID?

Administrarea vaccinului anti-COVID implică dezvoltarea de anticorpi necesari împotriva virusului. Totuși, imunitatea nu este asigurată imediat după administrarea primei doze. Specialiștii trag un semnal de alarmă: imunitatea completă se obține după a doua doză, la câteva zile după administrare. Astfel, există riscul unei posibile infectări între cele două doze. În cât timp se dezvoltă imunitatea completă, post-vaccinare?

Prima doză stimulează răspunsul imun al organismului împotriva fragmentelor de virus prezente în vaccin. Acestea nu sunt periculoase pentru organism și nu pot infecta persoana vaccinată. De fapt, vaccinul utilizează o parte inofensivă pentru persoanele care aleg imunizarea, iar singurul rol pe care îl are este de a stimula organismul să recunoască potențialul agent infecțios. Post-vaccinare, după administrarea primei doze, organismul nu are suficienți anticorpi pentru a elimina virusul în cazul unei infectări reale, de aceea, medicii îi sfătuiesc pe oameni să respecte toate măsurile de siguranță.

A doua doză consolidează stimulii pe care i-a creat prima doză. Astfel, administrarea ultimei doze este cea care produce și consolidează cea mai mare parte din anticorpii obținuți. Acest lucru, însă, se întamplă la aproximativ 7 zile de la administrarea rapelului (a doua doză), spune medicul Adrian Streinu-Cercel, conform Digi24.

„Am făcut niște teste la cei care s-au vaccinat în prima tură, chiar înainte de a doua administrare aveau anticorpi protectori.

E de așteptat ca a doua doză să consolideze răspunsul la virus. După a doua doză, la șapte zile, putem fluiera liniștiți că nu mai suntem la risc de a dezvolta infecții severe”, explică medicul, citat de Digi24.

De asemenea, vaccinurile dezvoltate până în acest moment sunt eficiente și împotriva ultimelor tulpini apărute. De aceea, medicul sfătuiește oamenii să se imunizeze cât mai repede.

Conform experților, ca orice virus, SARs-CoV-2 va suferi în continuare mutații genetice. În viitor, unele s-ar putea să fie rezistente împotriva vaccinurilor dezvoltate. Acest lucru ar implica adaptarea unui nou vaccin la mutațiile survenite, ceea ce înseamnă o altă perioadă de timp în care virusul se va răspândi rapid. Astfel, după spusele experților, cea mai bună alegere este imunizarea timpurie, înainte ca aceste tulpini să devină o realitate.

 

 

Recent Posts

O doctoriță celebră a murit subit la 48 de ani. Persoanele care au cunoscut-o sunt în stare de ȘOC

Cunoscutul doctor Donna Matthew a murit. Starcom Network News a anunțat că Dr. Matthew, în…

23 de minute ago

Uleiul care abundă în vitamina E. Este un antioxidant natural și nu conține grăsimi trans

Uleiul este un ingredient esențial în orice bucătărie și există mii de varietăți din care…

53 de minute ago

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

o oră ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

2 ore ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

2 ore ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică