joi, martie 30, 2023

Administrarea vaccinului anti-COVID implică dezvoltarea de anticorpi necesari împotriva virusului. Totuși, imunitatea nu este asigurată imediat după administrarea primei doze. Specialiștii trag un semnal de alarmă: imunitatea completă se obține după a doua doză, la câteva zile după administrare. Astfel, există riscul unei posibile infectări între cele două doze. În cât timp se dezvoltă imunitatea completă, post-vaccinare?

Prima doză stimulează răspunsul imun al organismului împotriva fragmentelor de virus prezente în vaccin. Acestea nu sunt periculoase pentru organism și nu pot infecta persoana vaccinată. De fapt, vaccinul utilizează o parte inofensivă pentru persoanele care aleg imunizarea, iar singurul rol pe care îl are este de a stimula organismul să recunoască potențialul agent infecțios. Post-vaccinare, după administrarea primei doze, organismul nu are suficienți anticorpi pentru a elimina virusul în cazul unei infectări reale, de aceea, medicii îi sfătuiesc pe oameni să respecte toate măsurile de siguranță.

Te-ar mai interesa: FDA a autorizat vânzarea fără reţetă medicală a un...

A doua doză consolidează stimulii pe care i-a creat prima doză. Astfel, administrarea ultimei doze este cea care produce și consolidează cea mai mare parte din anticorpii obținuți. Acest lucru, însă, se întamplă la aproximativ 7 zile de la administrarea rapelului (a doua doză), spune medicul Adrian Streinu-Cercel, conform Digi24.

„Am făcut niște teste la cei care s-au vaccinat în prima tură, chiar înainte de a doua administrare aveau anticorpi protectori.

E de așteptat ca a doua doză să consolideze răspunsul la virus. După a doua doză, la șapte zile, putem fluiera liniștiți că nu mai suntem la risc de a dezvolta infecții severe”, explică medicul, citat de Digi24.

Te-ar mai interesa: Fructul ideal pentru un somn liniştitor. Ce să con...

De asemenea, vaccinurile dezvoltate până în acest moment sunt eficiente și împotriva ultimelor tulpini apărute. De aceea, medicul sfătuiește oamenii să se imunizeze cât mai repede.

Conform experților, ca orice virus, SARs-CoV-2 va suferi în continuare mutații genetice. În viitor, unele s-ar putea să fie rezistente împotriva vaccinurilor dezvoltate. Acest lucru ar implica adaptarea unui nou vaccin la mutațiile survenite, ceea ce înseamnă o altă perioadă de timp în care virusul se va răspândi rapid. Astfel, după spusele experților, cea mai bună alegere este imunizarea timpurie, înainte ca aceste tulpini să devină o realitate.

Te-ar mai interesa: LISTA fructelor cu un conţinut mare de fructoză. M...

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private