Categories: Ştiri sănătate

Postul intermitent, metoda „minune” de slăbit, provoca afecțiuni cardiovasculare. Ce arată studiile

Postul intermitent. În ultima perioadă de timp, conceptul de fasting sau post intermitent a câștigat popularitate, fiind considerat o metodă promițătoare pentru îmbunătățirea stării de sănătate și controlul greutății. Totuși, ultimele cercetări ale oamenilo de știință au scos la iveală că dieta poate provoca probleme grave la inima. Ce arată studiile recente.

Metoda de slăbit, risc mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare

Potrivit cercetătorilor, cei care țin post intermitent pot avea un risc cu 91% mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare, arată o cercetare preliminară dintr-un nou studiu, potrivit people.com. Metoda „minune” de slăbit, care este în vogă la ora actuală, implică renunțarea la orice aliment pentru un interval de 16 ore, înainte de a manca din nou în mod regulat pe parcursul a 8 ore.

Potrivit studiilor, cercetătorii au constatat următoarele: „persoanele care și-au limitat timpul acordat mesei la doar 8 ore pe zi, ca parte a planului de alimentație din postul intermitent, au mai multe șanse să moară din cauza unor afecțiuni cardiovasculare, comparativ cu persoanele care au mâncat 12-16 ore pe zi”.

Cu toate acestea, susținătorii postului intermitent apreciază ușurința cu care acesta poate fi urmat, având în vedere că presupune doar să limitezi timpul pe parcursul căruia mânânci, iar în timpul orelor de „post” pierzi kilogramele în plus. Criticii, pe de altă parte, suțin că acest tip de regim nu s-a demonstrat mai „benefic” decât cel clasic în care pur și simplu cei care vor să slăbească trebuie să mânânce mai puține calorii pe zi decât ard în același interval de timp.

 

Medicii avertizează că postul intermitent poate crea probleme de sănătate

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Care este explicația? Postul intermitent nu este o dietă în sine, ci un stil alimentar care alternează perioadele de post cu cele ale unei alimentații normale. Cei care țin un astfel de regim pot urma anumite programe pe ore sau pe zile.

Acest nou studiu – care a fost prezentat la Epidemiology and Prevention│Lifestyle and Cardiometabolic Scientific Sessions 2024 a American Heart Association, o conferință care are loc în prezent la Chicago – a analizat în mod special riscurile pentru sănătatea celor care au urmat metoda 16:8, fiind una dintre cele mai în vogă la ora actuală.

„Am fost surprinși să constatăm că oamenii care au urmat un program de alimentație de 8 ore, cu restricții de timp, au mai multe șanse să sufete bolilor cardiovasculare grave”, a spus autorul principal al studiului Victor Wenze Zhong, profesor doctor și președinte al departamentului de epidemiologie și biostatistică la Școala de Medicină a Universității Shanghai Jiao Tong din China, mai transmite sursa menționantă anterior.

„Chiar dacă acest tip de dietă a fost popular datorită rezultatelor pe termen scurt, cercetările arată în mod clar că, în comparație cu un interval de timp tipic de mâncare de 12-16 ore pe zi, o durată mai scurtă nu a fost asociată cu prelungitea vieții”, a spus Zhong.

Cu toate acestea, alții au remarcat că studiul complet nu a fost încă publicat, iar tipul de mâncare pe care l-au conumat participanții este un detaliu extrem de important. Christopher D. Gardner, Ph.D., FAHA, profesor de medicină la Universitatea Stanford din Stanford, California a explicat că și calitatea nutrienților joacă un rol crucial în dietă indiferent de ce tip este acesta.

Gardner care este coautor al studiului realizat de American Heart Association a mai precizat că nici dietele Keto și Paleo nu reprezintă o alternativă sănătoasă în ceea ce privește sănătatea inimii, deoarece „carnurile grase și sodiul excesiv pot fi dăunătoare”.

Recent Posts

Se schimbă CNP-urile. Ce date vor fi trecute în cartea de identitate?

Ministerul de Interne anunţă că va fi schimbat actualul sistem de numeritoare a Codului Numeric…

5 ore ago

Bani de la stat GRATIS: se acordă până la 10.000 de lei de persoană. Banii intră direct pe card dacă îndeplinești această condiție

 „Prima conectare” este un program finanțat de Guvernul României prin fondurile primite de la Uniunea…

6 ore ago

HOROSCOP iunie 2024. Veşti BUNE pentru toate zodiile!

Astrologii anunţă că prima lună a verii vine cu vești bune pentru toate semnele zodiacale.…

6 ore ago

10 PROFEŢII cutremurătoare făcute de călugărul RASPUTIN. Viziune despre al Treilea Război Mondial

Celebrul profet rus Grigori Rasputin a fost renumit pentru puterile sale supranaturale şi vindecările  miraculoase,…

7 ore ago

Semnal de alarmă: schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia!

Oamenii de știință din Marea Britanie reiterează într-un nou studiu publicat în revista The Lancet…

7 ore ago

Pilonul II de pensii: cum și când se pot retrage banii. Radu Crăciun – preşedinte APAPR: Creşterea valorii activelor se va accelera

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar