Din cuprinsul articolului
Mariam și Kamel sunt doi locuitori super-dezvoltaţi ai Nisei, cu o inteligenţă mult peste medie, doi adolescenți ce studiază la facultate la o vârstă la care alții de-abia se înscriu la liceu sau susţin examenul de absolvire.
Chiar înainte de a deveni adulți, Mariam și Kamel Selatni urmau deja studii superioare. Cea mai mare și-a început studiile la aceeași vârstă cu ceilalți tineri francezi care erau încă la gimnaziu. Astăzi, la doar 17 ani, se bucură de ultimele zile de vacanță în familie înainte de a intra în al treilea an la Facultatea de medicină.
Pasionată de lectură încă din copilărie, este interesată de culturi diferite și îi place să înoate. Se anunţă o carieră extraordinară pentru această tânără din Nisa, care se simte bine în propria piele.
Bacalaureat magna cum laude la 14 ani
Pentru Mariam, totul a început la școala publică Les Magnolias din Nisa, iar la gimnaziu, profesorii i-au sugerat să facă clasele a VI-a și a V-a într-un an, apoi și clasele a IV-a și a III-a într-un an, scrie etudiant.lefigaro.fr.
În al doilea an, Mariam s-a mutat la liceul Don Bosco, o instituție privată sub contract catolic, pentru a-și „lărgi viața socială”. „Acest liceu i se potrivea foarte bine și încă de mică, știa ce vrea să facă”, mărturiseşte mama ei. Apoi a obținut bacalaureatul magna cum laude la doar 14 ani, cu note excelente la specialitățile ei. De asemenea, a obținut 14/20 la matematică și note excelente la bacalaureatul francez (16 la scris și 18 la vorbit).
Însă, după bacalaureat, Mariam, care și-a dorit dintotdeauna să studieze medicina, a decis să părăsească Franța pentru a studia. „Nu a fost o alegere ușoară”, spune ea
„Pentru a avea acces la studii în Lituania, a trebuit să învăț limba ţării și să trec un examen lingvistic pentru a demonstra că nivelul meu era adecvat. Dosarul trebuia să fie excelent pentru a fi admisă. Nu am vrut să-mi asum riscul de a pierde un an sau chiar mai mult din studii prin acest examen competitiv.”
În această mică țară baltică, a fost admisă la Universitatea Lituaniană de Științe ale Sănătății din Kaunas. La această universitate renumită, jumătate dintre studenți sunt străini, potrivit site-ului QS, care o clasează printre cele mai bune universități publice din țară.
Nu este singura din familia ei care este avansată la învățământ. Fratele ei mai mic, Kamel, tocmai a absolvit liceul, fiind cel mai tânăr absolvent din Franța.