Din cuprinsul articolului
Prânzul sănătos explicat de un medic gastroenterolog. Dr. Maria Păunel, medic gastroenterolog, a oferit câteva sfaturi valoroase pentru sănătatea digestivă. Medicul specialist spune de ce este important să respectării unui interval de aproximativ cinci ore între mesele principale și de ce este bine să includem ciorba sau supa în dieta zilnică. în special la masa de prânz.
Secretul prânzului sănătos
Dr. Maria Păunel, medic primar gastroenterolog, a împărtășit perspective interesante într-un episod al podcastului „Altceva” moderat de Adrian Artene, scrie csid.ro.
Regulă simplă, dar esențială pentru sănătate
Medicul subliniază o regulă simplă, dar esențială pentru sănătate: respectarea unui interval de aproximativ cinci ore între mesele principale ale zilei.

„Foarte importantă e regula celor 5 ore. Eu așa le spun oamenilor, pacienților mei: dacă începem ziua la șapte, șapte plus cinci înseamnă 12, 12 plus cinci înseamnă 17. La 17 s-a terminat masa. Bun, la prânz eu recomand ciorbă, supă. Noi suntem români, ciorbari, supiști, ce vreți dumneavoastră, ca lichid”, explică specialistul în podcast „Altceva” cu Adrian Artene.
Medicul Păunel recomandă ca prânzul să includă neapărat o ciorbă sau o supă, elemente tradiționale în bucătăria românească, care aduc atât hidratare, cât și aport nutritiv valoros.
Dr. Maria Păunel a precizat că își dorește supă sau ciorbă pentru că acestea conțin de toate: proteină animală, vegetală și alte substanțe nutritive. Ea a adăugat că astfel pot fi abordate ambele opțiuni alimentare – normală sau vegană – menționând că, în prezent, majoritatea copiilor, tinerilor și chiar a persoanelor din a doua și a treia generație urmează un regim vegan sau țin posturi, ceea ce arată o diversificare a preferințelor alimentare.
„De ce vreau supă? De ce vreau lichid, de ce vreau ciorbă? Are de toate: proteină animală, vegetală, orice. Și putem să atingem cele două mituri. Normal sau vegan. Sunt acum, în majoritate, copiii, tineretul și generația a doua, chiar a treia, vegan, țin posturi, deci sunt diversificați”, precizează Dr. Maria Păunel.
Această diversificare a meniului de prânz se regăsește și în ofertele restaurantelor moderne, dar și în meniurile din spitale, unde se pune accent pe adaptarea preparatelor la preferințele și nevoile nutriționale ale fiecăruia, indiferent de origine sau stil alimentar.