Din cuprinsul articolului
În Germania, autorităţile din Berlin, Forţele Armate şi 12 spitale din oraş au efectuat pregătiri detaliate pentru scenarii sumbre, inclusiv pentru ciocniri militare în capitala ţării.
Acestea includ menţinerea serviciilor şi a lanţurilor de aprovizionare necesare spitalelor pentru ca ele să rămână operaţionale, alocarea de urgenţă a pacienţilor şi asigurarea de suficientă energie de rezervă, provizii medicale şi medicamente.
După cum transmite DPA, planul a fost conceput pe fondul războiului Rusiei cu Ucraina şi al temerilor NATO cu privire la un avans către Europa de Vest. Când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, guvernul german a decis să reorganizeze apărarea civilă a ţării, care fusese neglijată de la reunificarea din 1990.
Scenarii sumbre
Marc Schreiner, directorul general al Asociaţiei Spitalelor din Berlin, a declarat că simulări periodice ale situaţiilor de urgenţă ajută spitalele să fie mai bine pregătite să răspundă la situaţii critice. Totuşi, noul plan a arătat că mai sunt multe de făcut.
Unele posibile situaţii de criză, cum ar fi conflictele militare sau ameninţările hibride, necesită în continuare pregătiri, a adăugat Schreiner. „Trebuie să ne facem infrastructura de sănătate mai rezistentă la crize”, a subliniat acesta.
Şi ţări de pe flancul estic al NATO, precum ţările baltice şi Polonia, se pregătesc pentru a face faţă unui posibil conflict armat, prin modernizarea spitalelor, organizarea de exerciţii militare şi stocarea de provizii.