Prim ajutor pentru leziuni oculare: ce trebuie făcut în caz de urgență

Prim ajutor pentru leziuni oculare. Leziunile oculare pot apărea în mod neașteptat și necesită atenție promptă pentru a preveni deteriorarea ulterioară și pentru a păstra vederea.

Indiferent dacă vătămarea are loc acasă, la serviciu sau în momente de distracție, învățarea tehnicilor potrivite de prim ajutor poate face o diferență majoră în rezultat.

Prezentăm în cele ce urmează câteva proceduri de prim ajutor pe care trebuie să le urmați dacă dumneavoastră sau cineva ați suferit o leziune oculară.

Prim ajutor pentru leziuni oculare. 1. Evaluați situația

Primul pas în acordarea primului ajutor pentru o leziune oculară este să evaluezi situația cu calm. Asigurați-vă că atât dumneavoastră cât și persoana rănită sunteți în siguranță. Dacă există obiecte străine sau substanțe chimice în jur, nu încercați să le îndepărtați singur, deoarece acest lucru poate agrava daunele.

2. Evitați frecarea sau atingerea ochilor

Din păcate, frecarea ar putea provoca daune suplimentare și poate înrăutăți situația.

„Frecarea poate cauza ca un obiect străin în ochi să zgârie corneea, ducând la deteriorarea corneei. Dacă dumneavoastră sau cineva ați suferit o leziune oculară, este important să solicitați imediat asistență medicală. Sunați la serviciul medical sau cereți pe cineva din apropiere să vă sune ajutor”, a avertizat dr. Isha Chaudhari, potrivit Times of India

Prim ajutor pentru leziuni oculare. 3. Clătiți cu apă

Este esențială spălarea imediată și continuă, dacă vătămarea implică expunerea la substanțe chimice sau particule mici în ochi. Utilizați un jet constant de apă curată pentru a clăti ochii timp de cel puțin 15 minute. Țineți ochiul deschis în timp ce clătiți pentru a vă asigura că substanța chimică sau particulele mici sunt spălate bine.

4. Protejează ochiul (contuzii)

Dacă vătămarea ochiului se datorează unui obiect contondent sau impact, protejați ochiul de alte vătămări. Puneți un pansament curat, steril sau o cârpă umedă și curată peste ochiul rănit și fixați-l ușor. Nu aplicați presiune pe ochi.

Prim ajutor pentru leziuni oculare. 5. Nu încercați să îndepărtați obiectele blocate

„Dacă există un obiect străin, cum ar fi sticlă sau resturi, încorporat în ochi, nu încercați să îl îndepărtați singur. Acoperiți ochiul cu un scut de protecție, ca un pahar de hârtie, și solicitați imediat asistență medicală”, spune dr. Chaudhari.

6. Nu aplicați unguente sau medicamente fără sfatul medicului

Evitați aplicarea oricăror unguente, creme sau medicamente pe ochiul rănit, cu excepția cazului în care vă recomandă medicul, deoarece aceste substanțe pot interfera cu examinarea și tratamentul adecvat al ochilor.

Amintiți-vă că primul ajutor timpuriu și adecvat poate minimiza în mod semnificativ severitatea unei leziuni oculare și poate evita daune ireversibile. Întotdeauna acordați prioritate siguranței și solicitați imediat asistență medicală dacă aveți o leziune oculară.

Primul ajutor adecvat și asistența medicală promptă sunt esențiale pentru cel mai bun rezultat potențial și pentru conservarea vederii.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

8 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

9 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

9 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

10 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

10 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

11 ore ago

Citeste si: